Novi naraštaj vojnika završio specijalističku vojnu obuku

Kruna glavnog dijela obuke bilo je taborovanje i gađanja iz pješačkog naoružanja, nakon kojeg je ocjenjivana obuka na traci. Sve radnje, taktike, tehnike i postupke koje su uvježbavali ocjenjivali su njihovi instruktori

Na vojnom poligonu ”Gašinci“, u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu, stasao je još jedan naraštaj profesionalnih vojnika. Završna svečanost 3. veljače 2023., označila je kraj specijalističke obuke i početak novog profesionalnog poglavlja za 83 mladića i 30 djevojaka, koji ulaze u redove Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice. Specijalistička vojna obuka trajala je dvanaest tjedana, a mladi vojnici i vojnikinje osposobljeni su za specijalnosti u rodu pješaštva. Tijekom prva dva tjedna obavljen je prijam vojnika, obuka osvježenja općih vojnih zadaća, a idućih devet tjedana provedene su obuke po specijalnostima streljaštva, minobacača, protuoklopa i mornaričko-desantnog pješaštva. Kruna glavnog dijela obuke bilo je taborovanje i gađanje iz pješačkog naoružanja, nakon kojeg je ocjenjivana obuka na traci. Sve radnje, taktike, tehnike i postupke koje su uvježbavali ocjenjivali su njihovi instruktori.

Narednica Marina Šimeg instruktorica u 1. satniji Obučne bojne istaknula je zadovoljstvo postignutim, kao i njezin kolega skupnik Loris Tomaši, pozorno prateći svaki detalj u provedbi pojedinačnih taktičkih radnji njihovih desetina. Instruktor, prije svega, ima zadaću u profesionalne postrojbe Hrvatske vojske poslati vojnikinje i vojnike s usvojenom kulturom rukovanja naoružanjem i kvalitetnim motoričkim sposobnostima, kao temeljem sigurnosti svakog vojnika. S ostalim kolegama instruktorima, u proteklih dvanaest tjedana, imali su priliku obučiti i upoznati sve pripadnike svojih desetina i ocijeniti njihov napredak. Poručnica Tea Trajković zamjenica zapovjednika 1. obučne satnije ističe zanimljivost ovog naraštaja jer je njihova obuka provedena sukladno novom programu specijalističke vojne obuke iz studenog 2022. te zadovoljstvo što je provedena po planu, unatoč lošim vremenskim uvjetima, koji su izazov jer zahtijevaju dodatne prilagodbe.

Polaznike obuke pozdravili su svi pripadnici Obučne bojne, na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Matom Beljanom. Podsjetio je na njihov razvojni put od dragovoljnog vojnog osposobljavanja, do specijalističke obuke, gdje su proširili svoje vještine i znanja te svladali puno više pojedinačnih taktičkih zadaća. U novim postrojbama njihova obuka bit će višerazinska i usmjerena na zajedničke zadaće, a oni će biti mali, ali važan kotačić u složenom mehanizmu. Istaknuo je specifičnost vojnog poziva jer imaju širok spektar mogućnosti za razvoj, koji ovisi o njihovu trudu, angažmanu i volji, ali da pritom ne zaborave najvažnije, a to je biti iskren, pošten, častan čovjek i vojnik. Najboljim polaznicima čestitamo, a svim mladim vojnikinjama i vojnicima želimo dobrodošlicu i uspješnu karijeru u postrojbama Hrvatske vojske.


Povodom uspješno završene specijalističke vojne obuke, pohvaljeni su najbolji polaznici:

vojnik Matija Momčilović – najbolji polaznik 2/2022 uputa specijalističke vojne obuke

vojnik Renato Marek – najbolji polaznik u obuci specijalnosti 11A

vojnik Mario Ležajić – najbolji polaznik u obuci specijalnost 11B

vojnik Stipe Ćurković – najbolji polaznik u obuci specijalnosti 11C

vojnik Branimir Aračić – najbolji polaznik u obuci specijalnosti 11E


Tekst  ČOJ/ZOD; FOTO  ČOJ/ZOD “F. K. F.”, T. Trajković SOPO/ZOD