Stječite znanja i dijelite ih s kolegama

“Budite vjerodostojni partneri i oni na koje se može pouzdati. Ne dvojim u vaš uspjeh,” rekao je ministar obrane Mario Banožić  tijekom ispraćaja 2. HRVCON-a u NATO-ovu aktivnost ojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activities) u Mađarsku te im zaželio sretan put, uspješno i profesionalno izvršavanje svih zadaća

Ministar obrane Mario Banožić susreo se 6. veljače u vojarni “Kamensko” u Karlovcu s pripadnicima Hrvatske vojske koji se u okviru 2. hrvatskog kontingenta (HRVCON) upućuju u NATO-ovu aktivnost ojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activities) u Mađarsku te se upoznao s pripremama i spremnosti kontingenta za zadaće koje ih očekuju u području aktivnosti. Istaknuo je pritom kako je njihov angažman u toj aktivnosti velik profesionalni i osobni izazov te da je uvjeren da će, kao i dosad, do izražaja doći sve njihove sposobnosti, znanja i vještine.

“Svjesni smo kako je vaša snaga u vašim najmilijima, obiteljima koje su vaš čvrsti oslonac u obavljanju odgovornih i zahtjevnih zadaća,” rekao je ministar te zahvalio njihovim obiteljima na potpori koju im pružaju. Naglasio je kako će uvijek imati snažnu potporu Hrvatske vojske, njega kao ministra i Ministarstva obrane, ali i cijele Vlade RH. “Poštujemo i pratimo vaš predani rad i djelovanje u izgradnji i obrani hrvatskih nacionalnih interesa te upravo zato, posebice zbog mladih vojnikinja i vojnika, gradimo još moderniju i snažniju Hrvatsku vojsku.” Podsjetio je kako su Republika Hrvatska i Hrvatska vojska uvijek bile solidarne sa saveznicima i prijateljima te kako u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti, pridonose zajedničkim naporima zaštite zajedničkih vrijednosti i očuvanja mira. Pozvao je pripadnike kontingenta da nikad ne zaborave kako na području aktivnosti ne predstavljaju samo sebe, već i Hrvatsku vojsku i domovinu Hrvatsku. “Budite vjerodostojni partneri i oni na koje se može pouzdati. Ne dvojim u vaš uspjeh,” rekao je ministar te im zaželio sretan put, uspješno i profesionalno izvršavanje svih zadaća.

“Uz profesionalno izvršavanje zadaća, očekujem od svih vas da budete ambasadori Hrvatske na najbolji način. Stječite znanja, ali ih i dijelite s kolegama. Stvarajte prijateljstva jer su ona posebna, dodana vrijednost u svakoj profesiji, a posebno vojničkog poziva. U provedbi postavljenih zadaća poštujte sigurnosne procedure. Želim vam puno uspjeha te sretan i siguran povratak u svoje domove i obitelji nakon završetka rotacije,” poručio je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj pripadnicima kontingenta


Budući da smo dali potporu formiranju novih borbenih skupina u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, Ministarstvo obrane RH zatražilo je od Hrvatskog sabora odobrenje za upućivanje do 70 hrvatskih vojnika u Mađarsku. Hrvatska tako potvrđuje svoju predanost u implementaciji savezničkih odluka te nastavlja graditi međunarodnu vjerodostojnost i kredibilitet u okviru Saveza. Hrvatski sabor usvojio je 10. ožujka 2022. Odluku o slanju hrvatskih pripadnika OSRH u Mađarsku u aktivnost ojačane budnosti. Oružane snage RH 27. srpnja 2022. uputile su svoj 1. HRVCON na rok do sedam mjeseci u čijem je sastavu bilo 60 pripadnika. U ovoj rotaciji, Hrvatska je prihvatila šest dodatnih stožernih pozicija u Zapovjedništvu u mjestu Tata te je tako 2. HRVCON eVABG-HUN brojčano povećan za šest pozicija i ukupno je upućeno 66 pripadnika OSRH. Pukovnik Mile Ostojić zapovjednik je 2. HRVCON-a eVABG-HUN.

 


Tekst  OJI; FOTO  Josip Kopi