Postrojba s brojnim zadaćama

“Svoje zadaće ispunjavate na najbolji mogući način, podižući ljestvicu očekivanja i ne strahujući od izazova,” poručio je ministar obrane Mario Banožić pripadnicima Obavještajne pukovnije, istaknuvši njihovu nezamjenjivu ulogu aktivnih sudionika u situacijama korištenja i pomoći Oružanih snaga kod raznih ugroza te prirodnih nesreća i katastrofa

Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja i suradnika posjetio je početkom veljače Obavještajnu pukovniju Hrvatske vojske, a tijekom radnog posjeta održan je sastanak nakon kojeg je ministar obišao taktičko-tehnički zbor opreme te se upoznao sa zadaćama i aktivnostima kroz prikaz sposobnosti pripadnika postrojbe. Izrazio je zadovoljstvo posjetom ovoj specifičnoj postrojbi istaknuvši kako je riječ o modernoj i profesionalnoj organizaciji koja je sposobna za učinkovito ispunjavanje zadaća i suočavanje sa sigurnosnim izazovima.

“Svoje zadaće ispunjavate na najbolji mogući način, podižući ljestvicu očekivanja i ne strahujući od izazova,” poručio je ministar pripadnicima istaknuvši njihovu nezamjenjivu ulogu aktivnih sudionika u situacijama korištenja i pomoći Oružanih snaga kod raznih ugroza, prirodnih nesreća i katastrofa te u provedbi protupožarnih zadaća odnosno izviđanja tijekom protupožarne sezone. Naime, upravo kvalitetnim i pravodobnim djelovanjem tijekom izviđanja besposadnim zrakoplovnim sustavom omogućeno je djelovanje vatrogasnih snaga na terenu čime je mnogo puta spriječeno nastajanje katastrofalnih posljedica.

”Vojnik je središte obrambenog sustava, a od početka mandata ove Vlade donesene su brojne mjere vezane uz poboljšanja materijalnih prava i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika Hrvatske vojske. Dosadašnjim radom pokazali smo da je iznimno važno unapređenje procesa opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti i na tome radimo i dalje. Osiguravamo uvjete za funkcioniranje i djelovanje Hrvatske vojske i provedbu misija i zadaća.” Ministar je zahvalio svim pripadnicima Obavještajne pukovnije na profesionalnosti i zalaganju te im poželio puno uspjeha u budućem radu. “Hvala vam što svojim radom i zalaganjem provodite zadane misije i zadaće i omogućujete izgradnju moderne Hrvatske vojske,” poručio je. Zapovjednik Obavještajne pukovnije brigadir Zvonimir Rogić izložio je viziju razvoja postrojbe u nadolazećem razdoblju te zahvalio ministru obrane na potpori koju Ministarstvo obrane pruža Obavještajnoj pukovniji. “Zahvaljujem na razumijevanju važnosti potpore budućih projekata elektroničkog ratovanja, kao i domeni strateških višenamjenskih besposadnih zrakoplovnih sustava,” rekao je brigadir Rogić.


Obavještajna pukovnija (OP) ustrojena je u srpnju 2019. kao pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dan vojnoobavještajnog roda Oružanih snaga Republike Hrvatske 21. prosinca ujedno se obilježava kao i Dan postrojbe. Temeljna je misija postrojbe multidisciplinarnim obavještajnim djelovanjem pružiti potporu GS-u OS-a, sigurnosno-obavještajnom sustavu i sustavu domovinske sigurnosti u procesu kontinuiranog otkrivanja indikatora ranog upozorenja koji mogu utjecati na operativno i strategijsko iznenađenje. Obavještajna pukovnija održava i razvija sposobnosti obavještajnih disciplina prikupljanja elektroničkim izviđanjem (SIGINT), iz ljudskih (HUMINT), otvorenih (OSINT), slikovnih (IMINT) izvora, geoprostornom obavještajnom potporom (GEOINT), dubinskim nadzorom (LRS), a ujedno razvija i komponente elektroničkog ratovanja (EW) za potrebe OSRH na taktičkoj i operativnoj razini.


Tekst  OJI; FOTO  Josip Kopi