Obilježen Dan Obavještajne pukovnije

General-pukovnik Siniša Jurković istaknuo je da je Pukovnija sljednica više postrojbi koje su dale izniman doprinos u Domovinskom ratu

U vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni 16. prosinca 2021. svečano su obilježeni Dan vojnoobavještajnog roda, Dan Obavještajne pukovnije i Dan Vojne kapelanije svetog Ivana od Križa. Uz pripadnike Obavještajne pukovnije, danas središnje postrojbe vojnoobavještajnog roda u OSRH, svečanosti je nazočio i izaslanik te zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, načelnik Obavještajne uprave GS OSRH general-bojnik Željko Živanović, vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan, zapovjednik Obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić, zapovjednici i čelnici te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH, nekadašnji zapovjednici i pripadnici vojnoobavještajnih postrojbi OSRH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Čestitajući postrojenim pripadnicima Obavještajne pukovnije njihov dan, general Jurković podsjetio je na činjenicu da je Pukovnija sljednica više postrojbi koje su dale izniman doprinos OSRH u Domovinskom ratu, ali i u poslijeratnom razdoblju. “U godinama iza nas, izgradili ste ovu postrojbu, očuvali kontinuitet obavljanja zadaća i funkcija nekadašnjih obavještajnih postrojbi, no razvili ste i nove sposobnosti te dostigli Ciljeve sposobnosti sukladne standardima NATO-a,” naglasio je, izražavajući uvjerenje da se znanja i iskustva postrojbe uspješno prenose mlađim generacijama, koje će ga znati iskoristiti na najbolji način. “Obavještajna pukovnija mora biti spremna reagirati na nove zahtjeve, izazove i zadaće,” zaključio je zamjenik načelnika GS OSRH.    

Zapovjednik Obavještajne pukovnije podsjetio je na bogatu povijest vojnoobavještajnih postrojbi u OSRH i njihovu bitnu ulogu u Domovinskom ratu te istaknuo da su tad djelovale na jedinstvenom i nedjeljivom prostoru hrvatskog ratišta. “Današnja Obavještajna pukovnija kompleksna je i multidisciplinarna operativna postrojba, angažirana 24 sata dnevno u operacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim svakodnevnih radnih i obučnih aktivnosti, vježbi i misija, zadaće postrojbe uključuju i pomoć civilnoj zajednici, kao u slučaju potresa u Zagrebu i na Banovini,” naglasio je pukovnik Rogić. Nekadašnjim je pripadnicima zahvalio na svemu što su učinili za postrojbu, a djelatnim na svemu što čine danas.

Na kraju središnje svečanosti najistaknutijim su pripadnicima Obavještajne pukovnije uručene nagrade i pohvale, a potom su uzvanici razgledali taktičko-tehnički zbor na kojem je prikazan dio naoružanja i opreme koje postrojba koristi. U povodu obljetnice, Obavještajna pukovnija organizirala je 17. prosinca 2021. i dobrovoljno darivanje krvi.

Temeljna je misija Obavještajne pukovnije multidisciplinarnim obavještajnim djelovanjem pružiti potporu GS OSRH, sigurnosno-obavještajnom sustavu i sustavu domovinske sigurnosti u procesu kontinuiranog otkrivanja indikatora ranog upozorenja koji mogu utjecati na operativno i strategijsko iznenađenje.Obavještajna pukovnija održava i razvija sposobnosti obavještajnih disciplina prikupljanja elektroničkim izviđanjem (SIGINT), iz ljudskih (HUMINT), otvorenih (OSINT), slikovnih (IMINT) izvora, geoprostornom obavještajnom potporom (GEOINT), dubinskim nadzorom (LRS), a ujedno razvija i komponente elektroničkog ratovanja (EW) za potrebe OSRH na taktičkoj i operativnoj razini.

Domagoj Vlahović

foto: Mladen Čobanović