Novi trenažni avion za britansku vojsku

Izvor: Affinity

Affinity Flying Training Services objavio je da je Grob 120TP The Prefect prošao probna ispitivanja i korak je bliže početku uporabe kao sljedeći zrakoplov za osnovno letenje za Ministarstvo obrane Velike Britanije.
Prefect je prvi od niza novih zrakoplova za obuku koji ušao u uporabu 2017. godine kao element fiksnih krila UK programa vojne letačke obuke. Grob 120TP je zrakoplov za obuku, dvosjed, koji pokreće turboprop motor Rolls Royce M250. Specifično je dizajniran za početnu obuku letenja, Prefect ima G-raspon od + 6 / – 4, a motor od 456 KS može postići maksimalnu brzinu od 235 čvorova (435 km/h) i do maksimalne visine od 25 000 stopa. Dizajniran prema najnovijim sigurnosnim standardima, opremljen je potpuno digitalnim kokpitom, EASA je certificiran za dan, noć i potpuno instrumentalno letenje pri lošem vremenu IMC (Instrument Meteorological Conditions).
The Perfect, koji će biti baziran u RAF-u Cranwell, jedan je od ukupno 18 zrakoplova koji će se ove godine isporučiti.
Affinity je odabrao Ascent Flight Training kako bi osigurao i održavao zrakoplov s fiksnim krilima odabranim za UKMFTS program. UKMFTS osposobljava pilote Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva kroz početnu, temeljnu i naprednu fazu obuke pa sve do priprema za obnašanje dužnosti u operativnim postrojbama.
Affinity je zajednički projekt KBR-a i Elbit Systemsa, dviju tvrtki izgrađenih na snažnoj tradiciji i dokazanom pružanju potpore u vojnom osposobljavanju i operacijama.

I. Galović