Novi zapovjednik HKoV-a

“Generale Šeriću, čestitam vam na novoj dužnosti! Uvjeren sam kako imate dovoljno iskustva i znanja da se kao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske nosite sa svim izazovima koji su pred nama,” rekao je ministar Krstičević na svečanoj ceremoniji u Karlovcu

U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu 18. ožujka general-bojnik Boris Šerić preuzeo je dužnost zapovjednika HKoV-a od dosadašnjeg zapovjednika general-bojnika Siniše Jurkovića.Svečana ceremonija primopredaje zastave između starog i novog zapovjednika održana je u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja i glavnog inspektora obrane general-pukovnika Drage Matanovića, uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezano uz epidemiju koronavirusa.

 “Generale Šeriću, čestitam vam na novoj dužnosti! Uvjeren sam kako imate dovoljno iskustva i znanja da se kao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske nosite sa svim izazovima koji su pred nama,” rekao je ministar i istaknuo kako Hrvatska vojska, zapovjednici i svi vojnici, dočasnici i časnici moraju osobnim primjerom pokazati kako se ponašati i nositi sa situacijom, a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Ministar je poručio da je Hrvatska vojska, kao jedan od stupova državnosti, još od Domovinskog rata primjer i uzor kako se treba ponašati u vremenima kad su ugroženi ljudski životi. Posebno je zahvalio general-bojniku Jurkoviću na dosadašnjem radu i doprinosu.

Admiral Hranj čestitao je novoizabranom zapovjedniku te rekao kako Hrvatska kopnena vojska ima iznimno važnu i nezamjenjivu ulogu u obrani Republike Hrvatske, a generalu Jurkoviću zaželio je uspjeh na novoj dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera.

Pozvao je također sve pripadnike na odgovorno ponašanje i zajedničku borbu protiv koronavirusa.

Preuzevši dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Šerić istaknuo je: “Moja je vizija nastaviti se zalagati za ubrzavanje procesa razvoja i integracije novih sposobnosti koje jamče obranu suvereniteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama, operacijama i aktivnostima te potporu državnim i civilnim institucijama.”

“Hvala svim pripadnicima i zapovjednicima zapovjedništava i postrojbi Oružanih snaga s kojima sam kao zapovjednik surađivao i koji su bili u potpori Hrvatskoj kopnenoj vojsci u provedbi njezinih brojnih zadaća,” poručio je general-bojnik Siniša Jurković.

Zahvalio je generalu Šeriću na dosadašnjoj suradnji i zaključio: “Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske izvrstan je izbor – zapovjednik i vođa koji će svoje znanje uložiti u njezino daljnje jačanje.”

Tekst Doris Ravlić, Foto Josip Kopi