Nemamo pravo na prosječnost, pred nama je puno posla!

Zahvalivši ministru obrane na ukazanom povjerenju, general Matanović istaknuo je kako će posebnu pozornost usmjeriti na ljude, njihovu sigurnost, statusna prava, standard života i rada, jer oni su najveća vrijednost sustava

General-pukovnik Drago Matanović postao je glavni inspektor obrane preuzevši dužnost od general-bojnika Slavena Zdilara.

Primopredaja dužnosti održana je 19. ožujka u MORH-u u Zagrebu, uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezanih uz epidemiju koronavirusa. Događaju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

“Naša trajna misija i dalje ostaje jačanje Hrvatske vojske, ali moramo biti svjesni kako će nas ova situacija vjerojatno malo usporiti, no ne i obeshrabriti. Važno je da i dalje ustrajemo i zadržimo pozitivan stav,” rekao je ministar.

Naglasio je kako je upravo zahvaljujući konceptu sustava domovinske sigurnosti i dosadašnjoj praksi u borbi protiv ugroza došlo do pravodobne reakcije te se, primjenom određenih metoda rada i mjera, nastoji u što većoj mjeri suzbiti širenje virusa.

“Kako bi Hrvatska vojska uvijek bila spremna,” istaknuo je ministar, “važnu ulogu ima Inspektorat obrane na čelu s glavnim inspektorom.”

“Vaša je temeljna zadaća ocjenjivanje spremnosti zapovjedništava, postrojbi i ustanova Hrvatske vojske. Generale Zdilar, hvala vam na potpori koju ste pružali tijekom svojeg mandata i što ste dužnost obnašli časno i profesionalno,” rekao je.

Čestitavši generalu Matanoviću na novoj dužnosti, ministar obrane poručio je: “Znam da imate dovoljno iskustva i znanja da se nosite sa svim izazovima koji su pred Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom. Želim da budete moja produžena ruka kad govorimo o nadzoru zakonitosti postupanja u primjeni propisa iz područja obrane, transparentnosti i poduzimanju mjera za poboljšanje sustava.”

Zahvalivši ministru obrane na ukazanom povjerenju, general Matanović istaknuo je kako će posebnu pozornost usmjeriti na ljude, njihovu sigurnost, statusna prava, standard života i rada, jer oni su najveća vrijednost našeg sustava. Također je zahvalio dosadašnjem glavnom inspektoru na svemu što je napravio.

“Inspektorat obrane vodit ću osobnim primjerom. Vjerujem da među svima nama postoji svijest da nemamo pravo na prosječnost, jer Hrvatsku vojsku nismo naslijedili. Mi smo je stvarali i pred nama je puno posla,” zaključio je general Matanović.

Dosadašnji glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar istaknuo je kako mu je obnašanje te dužnosti bila velika čast i privilegija te je svojem nasljedniku zaželio uspjeh u radu.

Biografija general-pukovnika Drage Matanovića

Glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović uključio se u obranu hrvatskog suvereniteta u ožujku 1991. kao dragovoljac specijalne policije MUP-a. Tijekom Domovinskog rata obnašao je niz dužnosti, uključujući i dužnost zapovjednika 2. gardijske brigade. U srpnju 1991. ranjen je na Banovinskom bojištu. Nakon Domovinskog rata obnašao je niz voditeljskih i zapovjednih dužnosti te bio pomoćnik pa zamjenik inspektora obrane. Nakon dužnosti zapovjednika ZzP-a dolazi na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH, s koje sad dolazi na čelno mjesto Inspektorata obrane.

Tekst OJI, Foto Josip Kopi