Obilježena 27. godišnjica pogibije generala Zadre i bojnika Hilla

U Vukovaru je u utorak, 16. listopada 2018. obilježena 27. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH, te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima.

Uz obitelj Zadro i Hill, njihove prijatelje i suborce te izaslanstva MORH-a i OSRH-a, obilježavanju su nazočili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja te Grada Zagreba i drugih gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici braniteljskih udruga i Hrvatskog vijeća obrane.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata grada Vukovara na grobovima general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla odana im je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a među izaslanstvima su bili i predstavnici Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“ te Središta Vojne policije za obuku „Bojnik Alfred Hill“.

Potom je u crkvi Gospe Fatimske za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu služena je misa zadušnica, koju je predvodio fra Slavko Milić, župnik Župe sv Josipa Radnika. U propovjedi prožetoj Domovinskim ratom poručio je kako je hrvatske branitelje u to vrijeme vodila ljubav prema bližnjima i prema domovini te je pozvao sve na zajedništvo koje nam je tako potrebno u današnje vrijeme kako bismo gradili Hrvatsku kakvu su naši branitelji sanjali i za kakvu su se borili, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna.

Tim je povodom održan i prigodan program kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, u kojem su sudjelovali učenici vukovarske Osnovne škole “Blago Zadro” uz počasni postroj Hrvatske vojske.   

U ime predsjednika Vlade RH okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, koji je tom prigodom istaknuo:„General Blago Zadro simbol je Domovinskog rata, simbol junaštva, odlučnosti i morala, što su istinske vrijednosti kojima je prožeta i današnja pobjednička Hrvatska vojska. Drago mi je što Zapovjedno-stožera škola nosi ime po ovom junaku Domovinskog rata, a prisjećamo se i drugog junaka, Alfreda Hilla po kojem ime nosi nastavno središte vojne policije.“

„Drago mi je da današnji časnici vide na primjerima ovih ratnih heroja kako se to živi i daje za domovinu“, rekao je ministar te podsjetio na važnost dolaska Inženjerijske satnije Hrvatske vojske u vukovarsku vojarnu, gdje će se, kako je najavio,  2020. godine izmjestiti i cijela bojna.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska povezana s Gradom Vukovarom koji, zaključio je, predstavlja simbol junaštva i obrane u Domovinskom ratu. Podsjetio je i na povratak svečanosti promocije vojnih škola u Vukovar te je ujedno najavio imenovanje budućeg središta za obuku borbenih vođa po vukovarskom branitelju Marku Babiću: „Naša je dužnost i obveza spomen na hrvatske junake prenijeti budućim generacijama kako bi primjeri njihove borbenosti, odlučnosti i hrabrosti bili poticaj i motiv svim našim mladima, kako kadetima i vojnicima, tako i cijelom hrvatskom narodu.“

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvataskog sabora Josip Šarić, zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i predsjednik Savjeta za hrvatske branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić, koji su se u svojim obraćanjima prisjetili lika i djela Blage Zadre i Alfreda Hilla, kao i svih branitelja Vukovara, a potom su zapaljene i svijeće kod spomen-obilježja na mjestu pogibije.

Legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro u velikosrpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovjedanja stekla naziv „groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA. Za njegov doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo istoga dana kao i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja Zadrinog tijela u Kupskoj ulici.