Jedan iz redova nepokolebljivih

 

Obilježavanje 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre | Foto: MORH/ J. Kopi

General-bojnik Blago Zadro, simbol obrane Vukovara i junak Trpinjske ceste, poginuo je 16. listopada, a istog dana smrtno je stradao i prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru bojnik Alfred Hill

U Vukovaru je 16. listopada obilježena 30. obljetnica pogibije zapovjednika obrane Grada Heroja, junaka Trpinjske ceste general-bojnika Blage Zadre. Uz članove obitelji generala Zadre i predstavnike braniteljskih udruga, obljetnici su nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Živanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković.

Izaslanstva su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila vijence i zapalila svijeće na grobu generala Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla, a misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. U znak sjećanja na herojstvo generala Zadre, u Vukovaru je održan i prigodan program “Heroj Trpinjske ceste”.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved zahvalio je obitelji Zadro na doprinosu koji je general Zadro dao tijekom formiranja obrane zbog velikosrpske agresije na grad Vukovar. “U najavi velikosrpske agresije Blago Zadro uključuje se kao čovjek s autoritetom i poziva ljude da se uključe u stvaranje perspektivne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, nije imao prigodu u miru graditi perspektivu, već dobiva novu ulogu, ulogu formiranja obrane svojeg Vukovara,” rekao je ministar Medved podsjetivši na Zadrinu hrabrost i odlučnost. Istaknuo je i doprinos prvog zapovjednika Vojne policije bojnika Alfreda Hilla i Zvonka Mlinarića te svih hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodu.

 

Vjera u uspjeh

Ministar Banožić sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako ispunjeni poštovanjem, tugom, ali prije svega ponosom obilježavamo tridesetu obljetnicu junačke pogibije general-bojnika Blage Zadre, simbola junačke obrane Vukovara. “Blago Zadro bio je jedan od junaka Trpinjske ceste, jedan iz redova nepokolebljivih branitelja grada na Dunavu koji je voljenom gradu i suborcima, stavom, karizmom i hrabrošću davao nadu i snažio vjeru u uspjeh,” rekao je ministar.

“Trideset godina od Zadrine pogibije, njegov je primjer još jači poticaj svima nama da nikad ne odustanemo od borbe za bolju, uspješniju, ponosnu Hrvatsku i da nikad ne prestanemo pridonositi dobru,” poručio je ministar Banožić. U sklopu prigodnog programa, najboljem polazniku 29. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” bojniku Goranu Mikulecu uručena je Plaketa Grada Vukovara i novčana nagrada u iznosu od 6000,00 kuna koju je on darovao šesteročlanoj obitelji iz Vukovara. Bojnik Mikulec istaknuo je kako je ponosan što je Plaketu dobio na dan kad se obilježava 30. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre čije ime nosi škola Hrvatskog vojnog učilišta. “Svi polaznici s posebnim pijetetom ističu naziv Zapovjedno-stožerne škole ‘Blago Zadro’ jer general Zadro istinski je heroj Domovinskog rata,” rekao je bojnik Mikulec.


Rođen u Hercegovini 1944., zapovjednik obrane Borova naselja Blago Zadro odrastao je u Vukovaru, a njegov doprinos u obrani Grada Heroja bio je nemjerljiv. Kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade organizirao je obranu Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja, uništeni su brojni srpski tenkovi i oklopni transporteri te je Trpinjska cesta prozvana grobljem tenkova. Zadro je poginuo u Kupskoj ulici, a posthumno je odlikovan činom general-bojnika. Istog dana poginuo je i Zvonko Mlinarić u pokušaju izvlačenja Zadrina tijela iz Kupske ulice te prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru bojnik Alfred Hill braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište.


Tekst: OJI

Foto: Josip Kopi