Heroji se ne zaboravljaju – sjećanje na Blagu Zadru i Alfreda Hilla

Uspomene na junake Domovinskog rata kamen su temeljac Hrvatske vojske, stoga Zapovjedno-stožerna škola nosi ime Blage Zadre, a Središte za obuku Vojne policije ime Alfreda Hilla

Ulice Vukovara iznjedrile su brojne heroje Domovinskog rata, čijih se imena prisjećamo s ponosom, tugom i sjetom. Jedan od najvećih među njima, legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro, položio je 16. listopada 1991. život za domovinu. Istog je dana smrtno stradao i prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru bojnik Alfred Hill. 

Danas, 28 godina poslije, uspomena na herojstvo hrvatskih ratnika ne jenjava. Stoga ih se u Vukovaru uz obitelji Zadro i Hill, njihove prijatelje, suborce i kadete Hrvatske vojske, prisjetila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik Otoka Josip Šarić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ostali visoki uzvanici.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru na grobovima general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Među izaslanstvima bili su i predstavnici Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” te Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, pripadnici Pukovnije Vojne policije te Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a.

U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Nakon mise održan je prigodni program kod poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

O veličina lika i djela generala Zadre najbolje govore riječi ministra Krstičevića: “Bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda i čovjek koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom.”

Uspomene na junake Domovinskog rata kamen su temeljac Hrvatske vojske, stoga Zapovjedno-stožerna škola nosi ime Blage Zadre, a Središte za obuku Vojne policije ime Alfreda Hilla.


Zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro izrastao je tijekom velikosrpske agresije na Vukovar od radnika Borova u zapovjednika obrane Borova naselja. Na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja prozvana grobljem tenkova, zaustavljena je oklopna sila JNA. Za doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru. Poginuo je istog dana kad i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Tog je dana život izgubio i Zvonko Mlinarić, u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.


Doris RAVLIĆ, FOTO: Josip KOPI