Obuka instruktora za instinktivna i situacijska gađanja

U Središtu za obuku pješaštva i oklopništva (SOPO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” provodi se obuka instruktora za instinktivna i situacijska gađanja. Ukupno 17 polaznika dolazi iz postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice. Obuka na jurišnoj puški VHS-D2 i puški HS 2000 provodi se od 7. ožujka do 1. travnja na Strelištu za instinktivna i situacijska gađanja vojnog poligona “Gašinci”.

Obuku provode instruktori iz Bojne za specijalističku vojnu obuku SOPO-a, a njom se razvijaju sposobnosti i vještine sigurne, brze i učinkovite uporabe osobnog vatrenog oružja. Ima eliminacijski karakter, što znači da se polaznike svakodnevno ocjenjuje. Nakon uspješno svladane obuke polaznicima će biti uručene potvrdnice o osposobljenosti te će stečena znanja i vještine kao obučavatelji potom prenositi kolegama i rukovoditi paljbom u matičnim postrojbama.

Voditelj obuke je satnik Zdenko Valjetić, a provedbena časnica je poručnica Tea Trajković. Satnik Valjetić istaknuo je da je zadovoljan dinamikom rada, interesom polaznika te znanjem i vještinama koje pokazuju s obzirom na to da je vatreno osposobljavanje najzahtjevnija zadaća u cjelokupnom sustavu obuke i osposobljavanja profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika.

Tekst: ČOJI / ZOD “F.K.F.”

Foto: S. Proučil