Obuka za održavanje daljinski upravljane oružne stanice

U Satniji za održavanje Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu provedena je od 27. ožujka do 7. travnja obuka za održavanje DUOS-a (daljinski upravljane oružne stanice) 12,7 M151 PROTESTOR-CRO u I. i II. stupnju. Teorijski dio održan je u učionici i uključivao je prezentacije sustava, a polaznici su zatim praktičnim radom uz stručno poučavanje instruktora provodili zadane programske aktivnosti. Praktični dio proveden je u Tehničkoj radionici Satnije za održavanje BzOLP-a u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji gdje su polaznici imali priliku primijeniti stečena znanja neposredno na oružnoj stanici DUOS 12,7 M151 PROTESTOR-CRO, te su uspješno dijagnosticirali i otklanjali kvarove koristeći namjensku opremu i alate.
Polaznici su upoznati s konstrukcijom i načinom rada oružne stanice DUOS 12,7 M151 PROTESTOR-CRO, a osposobljeni su za dijagnosticiranje stanja, zamjenu sklopova, otklanjanje manjih kvarova te podešavanja i mjerenja u stacionarnim i terenskim uvjetima, uz pridržavanje mjera zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša.
Certificirani instruktori obuke skupnik vojni specijalist Zdravko Kućan iz Remontnog zavoda i vojnik Danijel Špičko iz BzOLOP-a izjavili su da su polaznici visokomotivirani te da su pokazali velik interes za usvajanje novih sposobnosti. Voditelj obuke natporučnik Matej Sučević izrazio je zadovoljstvo što su polaznici u potpunosti svladali zadaće iz Programa obuke za održavanje DUOS-a 12,7 M151 PROTESTOR-CRO, čime su osposobljeni za održavanje u I. i II. stupnju te su ispunili uvjete za stjecanje certifikata o osposobljenosti.

Tekst i foto: Ivica Mandić