Ne bojim se predrasuda

Desetnica Mihaela Iličić prva je instruktorica za održavanje sustava DUOS u Hrvatskoj vojsci, a ljubav prema tehnici započela je još u Tehničkoj školi u Požegi. U razgovoru za Hrvatski vojnik ističe kako su alat, gedore i šarafcigeri ono čime voli raditi

Desetnica Mihaela Iličić prva je instruktorica za održavanje sustava DUOS u Hrvatskoj vojsci te instruktorica za održavanje pješačkog naoružanja. Svoju karijeru započinje 2016. kao mehaničar za održavanje IC uređaja u 2. oklopno-mehaniziranoj bojni Pume u Našicama, a potom nastavlja u Topničko-raketnoj pukovniji kao tehničar za održavanje naoružanja na slunjskom poligonu. U Središte za obuku i doktrinu logistike u Požegi dolazi 2018. godine na mjesto instruktorice za održavanje pješačkog naoružanja te potom završava obuku za obučavatelja DUOS-a 2019.

“Odgojena sam u domoljubnom duhu te me unutarnja motivacija uvijek navodila prema vojsci ili policiji. Uvijek mi se sviđala ova odora i čizme na –20 ili +40,” kaže nam desetnica Iličić.

Nakon što je bila na nekoliko prisega u požeškoj vojarni te razgovora s poznanicima iz vojske odluka je pala na vojsku. Kad je prvi put na specijalističkoj obuci vidjela Središte i Odsjek tehnike, poželjela je tu raditi. “Instruktori, atmosfera i tehnička struka su me privukli. Cijelo sam vrijeme čekala da se vratim u svoju Požegu i ovo Središte,” naglasila je desetnica Iličić. Do dolaska na mjesto instruktorice za održavanje pješačkog naoružanja stekla je mnogo znanja i iskustva u održavanju pješačkog naoružanja.

Pravilna i redovita briga o sredstvu

Kao instruktorica za održavanje DUOS-a radi s mehaničarima za održavanje u I. i II. stupnju održavanja unutar postrojbi koje zadužuju sredstvo (Foto: Goran Mažar)

Završetkom obuke za obučavatelja održavanja DUOS-a postala je prva instruktorica za to sredstvo. “Puno sam rada i truda uložila kako bih DUOS imala u malom prstu. Stjecajem okolnosti prošle godine morala sam dio obuke odraditi sama zbog bolesti kolega. Niti u jednom trenutku nisam pomislila da ne mogu, da ne znam ili da neću uspjeti. Poželjela sam kolegama brz oporavak i poručila im da se ne brinu: sve će biti odrađeno. Kad imate znanje i iskustvo, nitko vam ništa ne može, niti vam tko to može oduzeti,” objasnila je. Kao instruktorica za održavanje DUOS-a radi s mehaničarima za održavanje u I. i II. stupnju održavanja unutar postrojbi koje zadužuju sredstvo. Sredstvo je skupo pa je potrebno voditi pravilnu, redovitu i pravodobnu brigu o njemu, a znanje o tome nastoji prenijeti svakom polazniku.

U radu kao instruktorica za održavanje pješačkog naoružanja više je orijentirana na polaznike specijalističke obuke koja se sastoji od teorijskog znanja o održavanju te praktične primjene, a ponekad polaznici odlaze i u Remontni zavod kako bi se upoznali s radom mehaničara na višim stupnjevima održavanja s mnogo više iskustva i znanja.

“Uživam raditi s mladom vojskom i starijim kolegama polaznicima obuke. Kolege oko mene imaju staža, koliko ja nemam godina te su mi izišli ususret i pomogli da steknem više znanja i iskustva. Obučavali su me i usmjeravali i na tome sam im zahvalna,” doznajemo od desetnice. Naglašava da je za prenošenje znanja najvažnija suradnja polaznika i instruktora.

Neobični interesi i hobiji

Ljubav prema tehnici, kaže nam, započela je još u Tehničkoj školi Požega, gdje je upisala smjer elektrotehnike. Od punoljetnosti se bavi lovstvom, što je naslijedila od oca. Kaže kako je ono možda utjecalo na zanimanje za naoružanje premda se lovačke puške dosta razlikuju od vojnog naoružanja.

Desetnica Iličić otkriva kako u slobodno vrijeme vozi motor Kawasaki Ninja, a dosad ih je promijenila sedam ili osam. Iako ima mnogo iskustva s motorima, održavanje motocikla ipak prepušta stručnjacima. “Volim voziti i uživati u krajolicima kojima prolazim, ali održavanje motora nije me privlačilo,” kaže.

“Desetnica Mihaela Iličić ima veliku volju i želju. Ništa joj nije teško i uvijek želi više. Njezin dolazak u Središte bio je osvježenje i trebamo više mladih njezinih karakteristika. Takav sam ja bio u njezinim godinama,” doznajemo od kolege nadnarednika Mire Bušića. (Foto: osobna arhiva)

 “Svi kažu da sam specifična žena s neobičnim interesima i hobijima. Ne plašim se niti konkurencije niti predrasuda. Bila sam jedina učenica na smjeru elektrotehnike, jedina žena u radionici i jedina sam žena u Odsjeku tehnike. Alat, gedore i šarafcigeri, to je ono čime volim raditi.

Trenutačno se priprema za obuku obučavatelja za održavanje Panzer haubice 2000, a već je prošla obuku za mehaničara tog sredstva. “Panzer haubica je ‘svemirski brod’ s mnogo automatike, pneumatike, računala i drugog. To je sredstvo za koje je potrebno mnogo truda i znanja da bi se uopće moglo pristupiti održavanju, a potom i obučavanju nekog za održavanje. Upravo zahtjevnost održavanja ovog sredstva najveća mi je motivacija za daljnje učenje,” istaknula je.

Tekst: Martina Stanković

Foto: Mladen Čobanović