Obuka zbrinjavanja hitnih stanja

Odjel za obuku zdravstvene službe Zavoda za pomorsku medicinu Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu u Splitu proveo je od 8. do 11. ožujka 2022. tečaj obuke naprednog zbrinjavanja hitnih stanja

Sedam polaznika zdravstvene službe, pripadnika Oružanih snaga RH, organiziranih u medicinske timove polazili su i uspješno završili tečaj obuke naprednog zbrinjavanja hitnih stanja koji je koncipiran tako da polaznike pripremi za sve slučajeve akutnog zbrinjavanja hitnih stanja u kojima je osoba životno ugrožena. Bio je to jedan od prvih tečajeva koji su provođeni pomoću nove, suvremene i sofisticirane nastavne opreme i simulatora čime su polaznicima tečajeva osigurani realniji uvjeti u kojima trebaju pružati prvu pomoć.

Od 2018. godine, otkad je osnovan, Odjel za obuku zdravstvene službe kontinuirano pridonosi osnaživanju sposobnosti Vojnog zdravstvenog središta putem obuke i uvježbavanja vojnih medicinskih djelatnika u skladu s najvišim standardima zbrinjavanja i liječenja oboljelih i ozlijeđenih. Odobreni su i provode se četiri nastavna programa funkcionalnih tečajeva za medicinske djelatnike: osnovni i napredni tečaj održavanja života, tečaj hitnog zbrinjavanja ozlijeđenih te medicinske pomoći kod ronilačkih incidenata.

U suradnji s HVU-om ”Dr. Franjo Tuđman“ djelatnici Odjela za obuku zdravstvene službe provode specijalistički dio izobrazbe I. i II. razine slijedno rastuće časničke izobrazbe zdravstvene službe te praktični dio nastave za studente I. i  II. godine sveučilišnog studija Vojno pomorstvo iz predmeta Prva pomoć i Medicina za pomorce. U suradnji sa Središtem za obuku HRM-a, u okviru obuke i usavršavanja ronilaca, provode nastavu i obuku iz funkcionalnog područja podvodne medicine te obuku u spašavanju pod vodom pilota i letačkog osoblja za pripadnike HRZ-a. Tu su, također, aktivnosti u okviru civilno-vojne suradnje u svim situacijama u kojima OSRH civilnoj zajednici pruža pomoć.

Suvremena oprema

Brigadir Mario Dadić, načelnik Odjela za obuku zdravstvene službe Zavoda za pomorsku medicinu, ističe kako su tijekom 2021. godine kabineti odjela opremljeni novim, modernim i sofisticiranim nastavnim sredstvima i simulatorima zbog čega su od ove godine polaznicima tečajeva osigurani realniji uvjeti u kojima trebaju pružati prvu pomoć kao i različiti situacijski i vremenski okviri. Zbog suvremenije opreme koja se sada koristi mogućnosti rada neusporedivo su bolji od prijašnjih. Još donedavno instruktori su na modelima mogli polaznicima tek pokazivati što i kako treba raditi, ali polaznici nisu imali povratne informacije. Sada, na sofisticiranom simulatoru polaznici moraju sami pratiti stanje i njegove reakcije, moraju razvijati sposobnosti i vještine kako bi sve sami čuli i vidjeli. ”Time je odjel stekao sposobnost provedbe obuke zdravstvenog osoblja na visokoj razini, a u skladu s najnovijim smjernicama o uspješnom zbrinjavanju ozlijeđenih i oboljelih osoba za sve pripadnike OSRH,” zaključio je brigadir Dadić.

Lutka – simulator

Proveli smo dan s instruktorima Odjela za obuku zdravstvene službe i polaznicima aktualnog tečaja obuke naprednog zbrinjavanja hitnih stanja. Dva medicinska tima smjenjivala su se u namjenski opremljenim kabinetima: za uvježbavanje praktičnog dijela otvaranja gornjih dišnih puteva; za uvježbavanje općeg prvog pregleda; za uvježbavanje otvaranja intravenskog puta i stavljanje braunile. U četvrtom, centralnom i najvećem kabinetu, koji služi za uvježbavanje svih postupaka s kojima se liječnički tim može suočiti, najčešće istodobno, u postupku naprednog održavanja života vladala je posebna atmosfera.

Glavni je lik u ovom kabinetu model lutka – simulator. Na prvi pogled, laički, simulator je lutka ljudske veličine koja leži na bolničkom ležaju; stručnim terminom to je simulator koji oponaša različita stanja i uz male preinake kad je potrebno može biti muški ili ženski pacijent. U stvarnosti obuke usred koje smo se u kabinetu zatekli to je lutka koja hropće, pada u nesvijest i kolabira, dobiva srčane aritmije, srce joj odjednom stane i treba je oživljavati… Svima u ovom kabinetu pune su ruke posla oko simulatora. Dok medicinski tim na obuci pokušava na brzinu, jer vremena nema, shvatiti što je pacijentu i pružiti joj odgovarajuću pomoć, tim instruktora predvođen pukovnicom Vesnom Majić, iskusnom doktoricom, nadglasava žamor: ”Doktorice, što je pacijentici? Tko zna što joj je? Srce joj je stalo! Idemo! Brže! Zašto je stalo? Zašto? Što ćeš sada napraviti?“

I dok polaznici u trenutku odmora priznaju kako je spašavanje ”oboljelog“ toliko realistično da im se znoje dlanovi, proživljavaju stvarni stres ili, sliježući ramenima, kažu i da je noću sanjaju, doktorica Majić objašnjava: ”Ovako sofisticiranim simulatorom olakšavamo učenje i polaznike dovodimo u realnu situaciju koja kod njih jednostavno mora izazvati strah, i povišen tlak, i lupanje srca – ali isto tako tjera ih i da brzo razmišljaju i poduzimaju prave mjere. To je ono što mi zapravo želimo. Polaznici ovog tečaja motivirani su, vrijedni, željni znanja i sretni da imaju priliku ovo vježbati i poboljšati se.”


Pukovnica Vesna Majić, dr. opće medicine, braniteljica iz Domovinskog rata

Suština je da se najbolje uči na iskustvu i na vlastitim greškama, što znači da bi doktori trebali učiti na živim ljudima. Da bi se to izbjeglo, a da bi istodobno bili što spremniji i brži u reakcijama radimo na situacijskim, realističnim obukama. To su situacije koje se događaju u svakodnevnom životu. Sredstva na kojima sad radimo sofisticirana su i jako skupa. Sad stvarno imamo vrhunsku opremu i to nama, instruktorima i nastavnicima, iznimno olakšava proces u kojem nekog trebamo naučiti i obučiti. Istodobno, olakšano je učenje i polaznicima – dovodimo ih u realnu situaciju koja neizbježno izaziva strah, povišen tlak, lupanje srca, ali isto tako tjera ih na brzo razmišljanje koje mi želimo postići. Kad govorimo o hitnim stanjima, medicina je vrlo jednostavna. Zašto? Zato što sve ide po proceduri i liječnik mora naučiti te korake. To je ono što mi ovdje radimo – naučiti ih procedurama, dobro ih izvježbati tako da oni sutra na terenu, u trenutku nekakvog kolapsa ili srčanog aresta ne moraju razmišljati nego prate, spašavaju pacijenta po naučenim procedurama.

Brigadir Mario Dadić, načelnik Odjela za obuku zdravstvene službe Zavoda za pomorsku medicinu

Na raspolaganju su nam četiri kabineta i jedna učionica. I dok se u učionici provodi teorijski dio nastave, svaki je kabinet namjenski opremljen za uvježbavanje određenog praktičnog dijela. Tečaj je koncipiran tako da polaznike pripremimo za sve slučajeve akutnog zbrinjavanja hitnih stanja u kojima je osoba životno ugrožena, a za medicinske djelatnike posebno su važni sabranost, fokusiranost, podnošenje visoke razine stresa. Obuka je svojevrsni dril da bi se usvojilo i u potpunosti ovladalo algoritmom izvanbolničkog zbrinjavanja hitnih stanja po određenim stupnjevima; da uvijek radite tako da postoji određeni red i da uvijek zbrinjavate stanja onako kako nalaže protokol.

Stožerna narednica Sanja Kevo, medicinska sestra, instruktor zdravstvene službe

Moja je zadaća pokazati, obučiti, pratiti i nadzirati rad medicinskih sestara koje imaju velik broj zadaća i pomoći im u usavršavanju. Osim medicinskih sestara radim na obuci, praktičnom dijelu s kadetima Vojnog pomorstva. Oni nisu zdravstvene struke, ali im pružamo određena znanja i vještine koji se traže u sklopu njihova fakulteta. Polaznici su iznimno motivirani. Oni znaju zbog čega su ovdje i drago im je što postoji mjesto gdje mogu uvježbati ono što njima dodatno treba.  

Dijana Cvitanović, nastavnik zdravstvene službe u Odjelu za obuku zdravstvene službe

Sa simulatorom smo počeli raditi početkom ove godine, s tim da smo se mi kao djelatnici odjela prvo trebali obučiti za rad s njim. Simulator oponaša različita stanja: može biti ”zdrav pacijent“, može imati različite promjene i oštećenja organa i organskih sustava, ili može biti u srčanom zastoju, a mi ga spašavamo. Tijekom obuke, ovisno o tome što polaznici tečaja rade, mi kao nastavnici pratimo tijek zbivanja i brinemo se da se sve aktivnosti i postupci provode u skladu s standardnim algoritmima zbrinjavanja hitnih stanja. Ovo je drugi tečaj koji smo proveli s novom opremom. Prvi je bio krajem drugog mjeseca. Svi smo puni entuzijazma.

Tekst i foto: Lada Puljizević