Završena obuka izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi provedena je od 2. do 6. ožujka obuka izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih namijenjena profesionalnim medicinskim djelatnicima (liječnicima i medicinskim sestrama / tehničarima) odnosno medicinskim timovima iz sastava OSRH. Osmišljena je s ciljem stjecanja veće razine znanja i sposobnosti te uigranosti medicinskih timova da bi u slučaju potrebe za brzom, djelotvornom i sigurnom intervencijom bili bolje pripremljeni i uvježbani te uspješno zbrinuli ozlijeđenog.
Trauma (kako se medicinskim rječnikom naziva ozljeda) danas je svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, zdravstveni problem koji osobito pogađa mlađu populaciju (između 20. i 40. godine života). Djelatne vojne osobe su s obzirom na specifičnost vojne službe tom zdravstvenom problemu izloženije od ostale populacije, čak i u mirnodopskim uvjetima. Učinkovito zbrinjavanje žrtava traume u izvanbolničkim uvjetima ovisi o identifikaciji ozljeda i/ili potencijalnih ozljeda te primjerenom i žurnom zbrinjavanju. Neopažene ili nepredviđene ozljede mogu završiti teškim posljedicama, posebice ako su dijagnosticirane tek nakon što su kompenzacijski mehanizmi  iscrpljeni. Standardiziranim korištenjem medicinske opreme i sredstava uvježban medicinski tim stječe više sposobnosti i kompetencije za provođenje specifičnih postupaka po propisanom protokolu. Cilj protokola je osiguravanje kvalitetne skrbi i sigurnosti bolesnika, ali i profesionalne sigurnosti i zaštite medicinskih timova.
Obuku izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih uspješno je završilo svih sedam polaznika, a voditeljica Odsjeka za izobrazbu i doktrinu zdravstvene službe pukovnica Vesna Majić, dr. med., uručila im je potvrde.