Obustavljen rumunjski natječaj za korvete

(Foto: Naval Group)

Ministarstvo obrane Rumunjske objavilo je krajem listopada prošle godine kako se približava donošenju odluke o nabavi novih višenamjenskih korveta. Naime, već je ranije tog mjeseca primilo konačne ponude europskih brodograđevnih tvrtki: nizozemskog Damena, talijanskog Fincantierija i francuskog Naval Groupa. Program vrijedan 1,6 milijardi dolara obuhvaća nabavu četiriju korveta, kao i modernizaciju borbenog sustava dviju fregata Type 22, “Regina Maria” i “Regele Ferdinand”, izvorno plovila britanske mornarice. Odabir ponuditelja tad je određen za 26. listopada, iako su izvori iz područja industrije navodili kako će kasniti barem nekoliko tjedana.
No, s početkom ove godine stigao je preokret. Ministarstvo obrane objavilo je 11. siječnja kako je obustavilo proces dok se ne istraže nepravilnosti otkrivene u natječajnoj proceduri. U priopćenju se navodi i da je partner francuskog Naval Groupa, brodogradilište Constanţa, pokrenulo sudski postupak za poništenje procesa predmetne nabave. Usto, rumunjski ministar obrane Gabriel-Beniamin Leş još je u prosincu prošle godine najavio da će natječaj biti poništen zbog nedovoljnih financijskih sredstava.
Temeljni taktičko-tehnički zahtjevi rumunjskih korveta odnosili su se na višenamjensko plovilo istisnine veće od 2500 tona, koje ima sposobnosti protupodmorničkog, protubrodskog i PZO djelovanja, elektroničkog ratovanja te traganja i spašavanja. Oblikovno rješenje trebalo je osigurati prihvat helikoptera IAR 330 Puma mase deset tona i brodske besposadne letjelice. U skladu s rumunjskim odredbama za sudjelovanje domaće industrije, sva su tri natjecatelja predlagala izgradnju i podršku tijekom aktivne uporabe plovila u suradnji s podružnicama ili partnerima u toj zemlji. Rumunjska je zatražila da se prva korveta isporuči u roku od tri godine, a program je trebao biti dovršen u roku od sedam godina.
Damen se preko svoje brodograđevne tvrtke u Rumunjskoj natjecao s inačicom projekta SIGMA 10514. Fincantieri, koji je u Rumunjskoj vlasnik brodogradilišta Vard Braila i Vard Tulcea, nudio je prilagođenu inačicu korveta klase “Abu Dhabi”, prethodno izgrađene za Ujedinjene Arapske Emirate. Francuski Naval Group nudio je inačicu korveta Gowind 2500.

Maja PTIĆ GRŽELJ