Operational Team Service Medal pripadnicima HRM-a

Pripadnicima HRM-a – kapetanu fregate Nevenu Katiću, kao koordinatoru operacije u ime GS OSRH, i poručniku bojnog broda Davoru Alujeviću, zapovjedniku broda DBM-82 “Krka”, američka agencija za traženje nestalih i poginulih Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) dodijelila je Operational Team Service Medal. Medalja je dodijeljena za izniman doprinos u potpori operacije pronalaska posmrtnih ostataka pilota RZ-a SAD-a poginulih u Drugom svjetskom ratu prilikom pada zrakoplova B-24 Liberator Tulsamerican u prosincu 1944. kod otoka Visa.

Na prigodnoj ceremoniji održanoj 9. srpnja na DBM-82 “Krka”, medalje su im uručili direktor europskog ureda DPAA-e Niall Brannigan i zamjenik direktora DPAA-e iz Pentagona Rocky Gillett.

U iznimno složenoj operaciji Oružane snage RH sudjeluju s parom protuminskih ronitelja s kompletnom opremom za pretraživanje i moguće neutraliziranje zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Poručnica Lana Trogrlić, dr. med., iz Zavoda za pomorsku medicinu zadužena je za zdravstveno osiguranje ronilačkih aktivnosti, a u potpori je DBM-82 “Krka”.

Operacija traganja započela je 19. lipnja i trajat će do 15. srpnja 2017., a u provedbi zahtjevnih ronjenja sudjeluje iskusni međunarodni tim podvodnih istraživača iz SAD-a, Grčke i Velike Britanije. Vrijedi istaknuti da su tijekom operacije na morskom dnu pronađeni posmrtni ostaci i osobni predmeti stradalih pilota, čime je operacija ostvarila planirani cilj.

Tekst: N. Katić / M. Siriščević; Foto: HRM