Operativna uporaba Izuma

Tijekom svečanosti u Yokohami 25. ožujka japanske samoobrambene pomorske snage (JMSDF) uvele su u operativnu uporabu prvi helikopterski razarač (razarač- nosač helikoptera) nove klase, Izumo (oznake DDH 183) Foto: IHI Marine United

Tijekom svečanosti u Yokohami 25. ožujka japanske samoobrambene pomorske snage (JMSDF) uvele su u operativnu uporabu prvi helikopterski razarač (razarač- nosač helikoptera) nove klase, Izumo (oznake DDH 183)
Ulaskom u operativni sastav Izumo je postao najveći brod u floti japanskih pomorskih snaga od doba II. svjetskog rata. U skladu s planovima novu će klasu činiti dva plovila, a vrijednost prvog broda u klasi procjenjuje se na 1,5 milijardu dolara. Zamijenit će razarače klase Shirane, Shirane (DDH 143) i Kurama (DDH 144) koji su izgrađeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a operativnost su postigli 1980., odnosno 1981. Drugi nosač u klasi oznake DDH 184 bit će porinut tijekom kolovoza u brodogradilištu tvrtke IHI Marine United (IHIMU) u Isogou, Yokohama.
Projekt klase Izumo poznat je i pod projektnom oznakom 22DDH. Brod ima 248 m dugu sletnu palubu, širinu 38 m, projektni gaz 7,5 m, standardnu istisninu 19 800 t, a maksimalna je istisnina 27 000 t. Ukupna instalirana snaga pogonskog sustava iznosi 84 000 kW u COGAG konfiguraciji pri čemu su četiri plinske turbine uparene na dvije osovine, a trebao bi postizati maksimalnu brzinu veću od 30 čvorova. Posadu će činiti 970 mornara, vojnika i časnika. Od temeljnog naoružanja bit će opremljen sustavom za blisku borbu Phalanx i dvama sustavima za protuzračnu borbu RIM-116 Rolling Airframe Missile SeaRAM tvrtke Raytheon. Postoje također najave kako bi se mogle ukrcati i letjelice Bell-Boeing V-22 Osprey čija bi uloga bila zapovijedanje i nadzor tijekom bilo koje vrste operacija. Glavna će zadaća novog nosača helikoptera biti protupodmorničko djelovanje kroz pramčani sonar tipa OQQ-22 te nadzor graničnog područja, ali i pomoć u saniranju posljedica katastrofa. Protupodmorničko naoružanje uključivat će mobilne mamce te plutajuće akustične uređaje za ometanje. Uz protupodmorničko djelovanje primarne će mirnodopske zadaće biti nadzor graničnog područja, ali i pomoć u saniranju posljedica katastrofa.

Maja PTIĆ GRŽELJ