Oštar i siguran pogled

Na tržištu je velika ponuda zaštitnih naočala brojnih proizvođača. No, malo ih je koji imaju kvalitetne, namjenski izrađene, rigorozno testirane i u svakom smislu prihvatljive naočale, na koje se vojnici i policajci mogu pouzdati i u najekstremnijim uvjetima. U tekstu predstavljamo najnovije proizvode renomiranih američkih tvrtki

Koliko su kvalitetne naočale važne za zaštitu očiju, pa i života, najbolje pokazuje fotografija časnika američke vojske Anthonyja Aguilara snimljena u veljači 2006. u Iraku. Oštećenje na desnoj leći posljedica je krhotine improvizirane eksplozivne naprave (Foto: US Army)

Osobna zaštitna oprema jamac je sigurnosti vojnika i na bojištu i u mirnodopskim uvjetima. Mnoge su je bogatije zemlje standardizirale i kod njih nema nejasnoća koja je to oprema i kad se nosi. Drugi ne rade tako pa postoje različita rješenja. Ono u čemu se vojske svijeta slažu jest da za zaštitu glave koriste borbenu kacigu. Po brojnosti slijedi zaštitni prsluk, zaštitna maska, oprema za zaštitu očiju te štitnici za uši, koljena i laktove.

Kad je riječ o zaštiti očiju, u tu kategoriju ulaze zaštitne naočale i viziri koji su u načelu dio kacige. Njihova je uloga zaštititi oči od mehaničkih ozljeda i upada čestica različitih materijala, zatim nagrizajućih i nadražujućih tvari u obliku prašine, tekućine, pare, dima i plina te od ozljeda koje mogu nastati djelovanjem štetnih vidljivih ili nevidljivih zračenja (laserskih, toplinskih). Kako se oprema za oči nosi zajedno s drugom zaštitnom opremom (kaciga, zaštitne slušalice, komunikacijska oprema, zaštitna maska), važno je da “smještajno” pristaje uz nju te da je ugodna pri nošenju. Na tržištu je velika ponuda zaštitnih naočala brojnih proizvođača. No, malo ih je koji u ponudi imaju kvalitetne, namjenski izrađene, rigorozno testirane i u svakom smislu prihvatljive naočale, na koje se vojnici mogu pouzdati i u najekstremnijim uvjetima.

Zaštitne naočale prema obliku najjednostavnije se mogu podijeliti na otvorene i zatvorene. Otvorene najčešće imaju dvije leće s vidnim poljem podijeljenim na dva dijela. Postoje i naočale s jednostrukom, tzv. panoramskom lećom. Dvije leće učvršćene su u uobičajen tip okvira za naočale, koji se na glavi drži s pomoću bočnih krila. Zatvorene zaštitne naočale također mogu imati jednostruke ili dvostruke leće, učvršćene u elastični okvir koji prianja uz lice i čelo, a oko glave pričvršćuju se elastičnom vrpcom. Te naočale za razliku od otvorenih pružaju gotovo potpunu zaštitu očnih šupljina. Obje vrste naočala mogu se nositi preko korekcijskih umetaka. U zadnje vrijeme pojavila se i “hibridna” vrsta, koja s pomoću dodatka pretvara otvorene naočale u zatvorene. Takva kombinacija naočale čini višenamjenskim i kompaktnim.

Popularne poput Ray Bana

Hrvatski vojnik sa zaštitnim naočalama u NATO-ovoj misiji Odlučna potpora u Afganistanu (Foto: MORH)

Svjetska je ikona zaštitnih balističkih naočala američka tvrtka Oakley. Njezinu vojnu liniju u velikoj mjeri čine inačice “civilnih” modela, “militarizirane” odgovarajućim shemama boja i lećama koje zadovoljavaju standard balističke zaštite. Trenutačno je najpoznatiji model M Frame, punim imenom Standard Issue (SI) Ballistic M Frame 3.0, koji u vojnim i policijskim krugovima uživa popularnost kakvu za civile ima Ray Ban. Trenutačno su u ponudi tri modela: Strike (crni okvir), Hybrid (pustinjski okvir) i Multicam (maskirni okvir), koje osim boje okvira razlikuje i broj dodatnih leća u setu opreme.

Osnovni je i najvažniji dio modela M Frame 3.0 zamjenjiva leća koja štiti oči i dio lica, a otporna je na habanje i ogrebotine. Debljina leća u najširem, središnjem dijelu, iznosi oko 2,2 mm, a ukupna masa naočala samo 29,8 g. Leće sa stražnje strane imaju premaz koji sprečava pretjerano zamagljivanje.

Visoka optička kvaliteta postignuta je tehnološkim procesom koji osigurava jednako gledanje kroz cijelo područje leće, tj. slika nije izobličena tako da bi ometala motrenje i izvršavanje preciznih zadaća. U ponudi su standardne leće u trima inačicama: bezbojne, koje propuštaju 89 posto vidljive svjetlosti; tonirane, koje propuštaju 15 posto vidljive svjetlosti; Persimmon, u boji naranče, koje propuštaju 69 posto vidljive svjetlosti.

Viša su klasa balističke leće PRIZM. Izrađuju se u dvjema inačicama, koje se razlikuju stupnjem propuštanja svjetlosti: svjetlije TR22 i tamnije TR45. Razvijene su u prvom redu za strijelce, kojima je potrebno više kontrasta. To je postignuto blokiranjem svjetlosnih valova odabranih valnih duljina, maksimaliziranjem kontrasta i povećanjem specifičnih boja. Istodobno, primjereno odabrana boja leća smanjuje umor očiju. Bez obzira na boju i model, sve Oakleyjeve leće blokiraju opasne svjetlosne valove do 400 nanometara.

Umetak za korekcijske leće

Balističke naočale obvezan su dio zaštite američkih vojnika. Vojnici na fotografiji nose M Frame tvrtke Oakley (Foto: Oakley)

Naočale imaju polimerni okvir, a otporne su na kratkotrajno izlaganje kemijskim tvarima, kao i na udarce, na način da se ne stvaraju fragmenti i krhotine. Istodobno su i fleksibilne – prilagođavaju se obliku glave i ne pucaju pri prejakom presavijanju.

Kako bi se naočale prilagodile suvremenim balističkim kacigama i aktivnim zaštitnim slušalicama, okviri na svim modelima imaju spljoštena i blago proširena krila. Krila se ne savijaju iza ušiju, nego su na krajevima ravna. Sigurno prianjanje čak i u vlažnim uvjetima osigurava nosni jastučić (nosne kapice, capice, adapter). Promjena leća jednostavna je i ne zahtijeva nikakav alat.

U M Frame 3.0 može se postaviti univerzalni U-Rx umetak za korekcijske leće. Taj je umetak okvir punog oblika izrađen od čvrstog polimera. Postavlja se s unutarnje strane naočala tako da se most umetka umetne i pričvrsti u nosni adapter naočala. Osim toga, u U-Rx set uključeni su i različiti nosni adapteri za druge naočale. U umetak se može postaviti širi raspon leća dioptrije od –11 do +11.

Kao zaključak može se reći da M Frame 3.0 spada među najbolje naočale za taktičku primjenu i gađanje. Cijena je, doduše, prilično visoka (od 130 dolara naviše).

Diskretniji stil

ESS-ov model Rollbar ima puni okvir. Na krajevima krila karakteristične su rupice za pričvršćivanje elastične vrpce za zadržavanje naočala na glavi (Foto: ESS)

Američki je proizvođač balističkih i taktičkih naočala i Eye Safety Systems (ESS), s poznatim modelima Rollbar i Crowbar. Namijenjene su vojnicima i policajcima koji trebaju zaštitu očiju, ali s diskretnim, netaktičkim stilom.

ESS-ov Rollbar ima dvije odvojene leće povezane okvirom punih dimenzija tako da izgledaju manje agresivno od uobičajenih taktičkih modela. Nosni je dio fiksiran i čini sastavni dio okvira, dok su nosni jastučići od tvrde gume koja sprečava klizanje s nosa. Naočale pružaju visoku razinu zaštite, uz zadržavanje udobnosti i širokog kuta gledanja. No, izrađene su u “srednjoj do velikoj” veličini pa nisu za manje glave i lica.

Donji dijelovi okvira prošireni su i profilirani kako bi se što više smanjio razmak između okvira i lica zato što sitni fragmenti mogu proći kroz eventualni otvor i prouzročiti ozljedu oka.

Krila su iznimno čvrsta – dio u blizini šarke koji povezuje krilo s okvirom širi je i takvo rješenje povećava zaštitu oka. Krila postaju uža i tanja prema kraju pa naočale postaju lakše i udobnije kad se nose uz šešir, kacigu ili štitnike za uši. Krila završavaju malim rupicama, koje služe za pričvršćivanje elastične vrpce za zadržavanje naočala na glavi. Osobe veće glave mogu nositi naočale bez vrpci – bit će dovoljno stabilne.

Leće su od polikarbonata, debljine 2,2 mm, pružaju UVA i UVB zaštitu i obložene su premazom protiv ogrebotina i zamagljivanja. Cijeli set uključuje dva para leća – transparentne i dimno sive. Kao poseban proizvod u ponudi su i sljedeće inačice: žuta, “hrđava”, zrcalno siva i polarizirana.

Brza zamjena

Zanimljivo je i inovativno rješenje ugradnja i zamjena leća poznata kao Rollbar Lens Gate. Leća se drži u okviru s pomoću triju isječaka koji ulaze u tri odgovarajuća utora. Dva od njih, postavljena u blizini nosnog dijela, fiksirana su, dok je treći pokretan i smješten u blizini šarki krila. Zamjena leće zahtijeva da se palcem pritisnu vrata leće (Lens Gate), koja se nalaze na svakoj strani okvira u blizini šarki uz istodobno zatvaranje krila. Nakon toga leća se izvuče prema naprijed kako bi se zamijenila. Postupak postavljanja novih leća također je jednostavan. Isječke leće treba postaviti u odgovarajuće utore i otvoriti krila uz držanje palca na vratima leće.

Naočale Rollbar udobne su, nemaju agresivan “borbeni izgled” i omogućuju dobro vidno polje. Doduše, vidno polje malo je ograničenije nego u slučaju zaštitnih naočala (pogotovo na dnu i na bočnim stranama), ali to je uobičajena značajka naočala s punim okvirom. Učinak magle nešto je veći nego kod okvira koji su otvoreni s donje strane. Leće čvrsto stoje na mjestu pa zamjena sama po sebi zahtijeva praksu. Prilikom zamjene treba koristiti krpu za čišćenje kako bi leća ostala čista nakon cijelog postupka. Zaštitni sloj leća izvrsno služi svrsi – efekt magle brzo nestaje i teško je oštetiti površinu. Masa naočala otprilike je 36 grama. Okviri su dostupni u trima bojama: crnoj s prigušenim crnim ESS-ovim logotipom, crnoj sa srebrnim logotipom te pustinjskoj sa srebrnim logotipom. Nažalost, ne postoji mogućnost postavljanja Rx leća u okvire tako da osobe s minus ili plus dioptrijom moraju koristiti kontaktne leće prilikom nošenja tih naočala.

Za manje glave

Naočale Crowbar s polaziranim lećama i otvorenim okvirom (Foto: ESS)

ESS-ov model Crowbar temelji se na dizajnu Rollbara, ali sa znatnim razlikama u okviru, obliku leća i sustavu njihove zamjene. Okvir Crowbara ima otvoreno dno, masa je smanjena na 29 g, a korisnik zbog otvorenog okvira ima prošireno vidno polje. Zahvaljujući otvorenom donjem dijelu, bolji je protok zraka pa se leće teže magle. Gornji dio okvira i dio za nos ostali su nepromijenjeni.

Krila su također gotovo jednaka onima kod Rollbara. Jedina je razlika oblik prednjeg dijela u blizini šarke i neznatno uža krila. Neobično je što se okviri obaju modela čine jednaki, ali proizvođač tvrdi da je veličina Crowbara “mala do srednja”. Leće Crowbara drukčije su, proširene prema dnu blizu nosnog mosta i izrezane pod kutom u smjeru vanjskog ruba. Imaju također malo drukčiji gornji dio koji se spaja s okvirom.

Zbog nedostatka okvira na donjem dijelu, za montiranje leća služi sustav Crowbar Lens Gate. Sustav radi slično kao u slučaju Rollbara, a leće su fiksirane u dvjema točkama. U gornjem dijelu zadržavanje se izvodi s izbočinama koje se postavljaju u utore u okviru, a sa strane se izvodi s pomoću kopče. Kopča djeluje kao u slučaju Rollbara, dakle, leća se drži u okviru s pomoću zadržača koji prolazi kroz dvije rupice u njoj.

Svaki ima svoje prednosti

Vrste dodatnih leća, kao i standardi kojima udovoljavaju, jednaki su kao kod Rollbara, ali leće nisu međusobno zamjenjive. Set i pribor kojima su naočale opremljene također su jednaki (kutija, vrpca za glavu, tkanina za čišćenje itd.).

Kad je riječ o korištenju, slične su prethodnom modelu. Međutim, bolje je vidno polje prema dnu, lakše su i manje, ali je i prostor između donjeg ruba leće i lica veći. To teoretski znači slabiju zaštitu od ozljeda. Zbog dizajna gornjeg dijela okvira i krila gotovo jednakog onom kod Rollbara, naočale se dobro usklađuju sa štitnicima za uši, šeširima, kacigama odnosno drugim pokrivalima za glavu.

Međutim, njihov je sustav za zamjenu leća puno bolji. Leće se izvlače lakše i nakon malo vježbe mogu se zamijeniti bez potrebe za krpom. Iako sustav pričvršćivanja ima dvije, a ne tri točke, dobar je – leće ostaju čvrsto u držačima, nisu labave i neće slučajno ispasti. Ni Crowbar naočale nisu prilagođene za Rx umetak.

Koje su bolje? To je stvar ukusa i potreba. Rollbar su fizički veće nego Crowbar, tako da će pristajati ljudima većeg lica. Također se mora odabrati između određenih prednosti.

Pritisak na gumb

ESS-ov model Influx AVS ima APEL certifikat (Authorized Protective Eyewear List). Namijenjen je samo djelatnicima Ministarstva obrane SAD-a (Foto: ESS)

Najveći je problem s balističkim i taktičkim naočalama zamagljivanje leća, posebno u dinamičnim taktičkim situacijama i promjenjivim vremenskim uvjetima. Iako se to može lako riješiti skidanjem naočala, nemoguće je napraviti stanku u opasnim situacijama. Zamagljene naočale mogu uvelike smanjiti točnost paljbe i taktičku svijest. Proizvođači nastoje nadmašiti konkurenciju tražeći rješenja u različitim vrstama kemijskih premaza ili pasivnih te aktivnih metoda ventilacije.

Osnovni je element ESS-ova modela Influx AVS niskoprofilni polimerni okvir koji ne utječe na korištenje uređaja za noćno gledanje i gađanje s optičkim ciljnicima. Svaka strana okvira, posebno njegov gornji dio, ima brojne ventilacijske otvore osigurane unutarnjom pjenom zatvorenih ćelija. Zajedno tvore podesivi ventilacijski sustav (Adjustable Ventilation System – AVS), koji se “ventilira” protokom zraka i filtriranjem tekućine. Naočale rade na dva načina. Prvi je način bez prašine, kad leća čvrsto dodiruje okvir u punoj duljini. Preporučuje se za uporabu tijekom zračnih desanta ili operacija u bliskom okruženju s visokim rizikom od fragmentacije ili eksplozije granata za omamljivanje.

Drugi je način otvorene ventilacije, u kojem se leća lagano pomiče iz okvira radi povećanja protoka zraka. Tad gotovo nema zamagljivanja, no ne preporučuje se korištenje ondje gdje ima puno prašine.

Zahvaljujući gumbu RotoClip, koji se nalazi na sredini gornjeg dijela okvira, leće mijenjaju način rada. RotoClip također omogućuje zamjenu leća, koje na tom modelu nisu umetnute u okvir u punoj duljini, nego u šest točaka i u samom gumbu. Umjesto krila, sa strane je elastična vrpca širine 35 mm koja drži naočale na kacigi ili glavi. Unutarnji okvir prekriven je hipoalergenom pjenom, koja omogućuje čvrsto prianjanje uz lice. Nosni dio ima razmak koji pomaže u postavljanju Rx umetka za korekcijske leće.

Oslonac za osoblje

Okvir ESS-ova Influxa ima niskoprofilni oblik, koji će odgovarati većini modernih balističkih kaciga. Leće su od polikarbonata debljine 3 mm (u središnjoj točki), iznimno otporne na oštećenja i ogrebotine. Prekrivene su kemijskim premazom koji štiti od ogrebotina te smanjuje količinu vodene pare i stvara vodene kapljice koje odmah teku na dno. Optička kvaliteta leća iznimno je visoka. Ne iskrivljuju sliku, pogled je jasan i oštar, čak i na rubovima.

Leće pružaju dobru zaštitu od malih pokretnih objekata i fragmenata. Dostupne su u dvjema inačicama – tamne s niskom svjetlosnom transparentnošću (VSL) i bezbojne s 90-postotnim VSL-om. Zbog razlike u konstrukciji i obliku, nisu kompatibilne s prethodnim ESS-ovim modelima.

Trenutačno je Influx AVS ponuđen u jednom setu: okvir u pustinjskoj boji, dvije leće i tkanina za čišćenje, sve zatvoreno u kućištu.

Ukratko, ESS-ove naočale oslonac su za vojno osoblje širom svijeta. Premašuju najstrože standarde testiranja, a ESS jedina je tvrtka čije proizvode koriste sve grane američkog OS-a.

Maksimalna pokrivenost

Američka tvrtka Wiley X još od 1987. proizvodi zaštitne naočale. U početku su bile namijenjene vojsci i policiji, a danas ih koriste brojni ljubitelji ekstremnih sportova (Foto: Wiley X)

Američka tvrtka Wiley X još od 1987. proizvodi zaštitne naočale. U početku su bile namijenjene vojsci i policiji, a danas ih koriste brojni ljubitelji ekstremnih sportova. Leće za njihove naočale izrađene su od više slojeva polikarbonata, između kojih su zaštitne balističke folije od selenita. Tehnologija je nazvana Filter 8, a leće se sastoje od dvaju slojeva premaza koji sprečavaju zamagljivanje, dvaju slojeva polikarbonata s balističkim folijama od selenita, dvaju slojeva premaza za zaštitu od ogrebotina T-Shell, zatim sloja Violet 4 s antirefleksijskom zaštitom, a na kraju je Filter 8 sa zadaćom stopostotne polarizacije svjetlosti i stopostotne zaštite od UV zračenja. Zahvaljujući spomenutoj tehnologiji otporni su na lomove i pogotke, odnosno imaju veliku balističku izdržljivost.

Leće su dizajnirane kako bi maksimalno pokrile oči i lice. Iznimno su duboke s bočne strane, gotovo do sljepoočnica, a nagnute su prema dolje, odnosno prema jagodicama. Zbog takvog oblika oči su osigurane od bilo čega što bi ih moglo ozlijediti prolaskom ispod leća ili sa strane. Najveća debljina leća iznosi 2,5 mm, a obložene su premazom koji štiti od zamagljivanja te premazom otpornim na ogrebotine.

Vapor je najnoviji proizvod tvrtke Wiley X, s vrlo tankim okvirom niskog profila i mase 34 g. Okvir je izrađen od elastičnog injektiranog polimera s dvama jednostavnim sklopivim krilima blago zaobljenim na krajevima i gumiranim. Veličina okvira univerzalna je, primjerena od S do XXL. Naočale su dostupne u crnoj i pustinjskoj boji. Leće se ugrađuju u okvir preko brzog WX Loxa. Gornji krajevi umeću se u odgovarajuće utore koji se protežu cijelom duljinom okvira. Na sredini okvira je graničnik koji drži leće na mjestu. Zamjena leća zahtijeva određenu snagu i vještinu, ali ne i alat.

Na sredini leća nalazi se nosni dio s dvama gumiranim jastučićima, koji se prilagođava obliku nosa odnosno osigurava stabilnost naočala na licu tijekom kretanja. Može se jednostavno ukloniti i postaviti u drugu leću različite boje (samo jedne leće iz seta opremljene su nosnim dijelom). Iznad nosnog jastučića nalazi se prorez za Rx umetak za korekcijske leće koji se prodaje odvojeno. Općenito, naočale su lijepe, udobne, lagane i agresivnog dizajna.


HELO okvir

(Foto: Oakley)

Za Oakleyjeve naočale postoji dodatni HELO okvir koji se umeće s unutarnje strane. Izrađen je od elastičnog polimera, a zadaća mu je osigurati “zapečaćeni” prostor između lica i leća koji štiti oči od prljavštine i prašine. Namijenjen je za operacije zračnog desanta ili one u kojima se stvara velika količina prašine. Formira se u oblik koji podsjeća na okvire određenih tipova dihalica, skijaških naočala ili vojnih taktičkih naočala. Zahvaljujući HELO-u, naočale M Frame 3.0 pretvaraju se u neku vrstu višenamjenskog zaštitnog pomagala, što je u konačnici iznimno korisno jer se smanjuje količina nošene opreme. HELO se montira preko gornjeg dijela okvira, odnosno preko središnje obujmice i nosnog adaptera pa je postavljanje i skidanje jednostavno i brzo. Kao i za U-Rx umetak, ni kod njih nije potreban nikakav dodatni alat. HELO okvir može se skinuti odmah nakon prizemljenja, a može se koristiti i na starijem modelu – M Frame 2.0.Održavanje naočala

Leće se najbolje čiste pod mlazom mlake vode uz uporabu deterdženta za posuđe. Masnoća se jednostavno ispere s leća, a nakon pranja treba ih osušiti čistom mekom tkaninom. Leće se ne smije brisati suhim papirnatim ručnicima. Za čišćenje može poslužiti i alkohol, ali treba paziti na koncentraciju jer previsoka može oštetiti leće. Krpica od mikrovlakana namijenjena čišćenju naočala kratkotrajno je rješenje jer brzo postane puna prašine i može oštetiti površinu leća. Isto tako, ne može očistiti masnoću s leća. Problem je što se prilikom uklanjanja masnoće mogu oštetiti zaštitni premazi na lećama. Visoke temperature mogu oštetiti naočale stoga je važno ne izlagati ih temperaturama iznad 60 Celzijevih stupnjeva.

Ivan GALOVIĆ