Ozbiljan incident koji se ne smije ponoviti

Dio ostataka besposadne letjelice identificirane kao Tu-141 Striž, izviđački dron proizveden u bivšem SSSR-u

Pad vojne besposadne letjelice sovjetske proizvodnje 10. ožujka na području Zagreba srećom nije izazvao ljudske žrtve. Međutim, pokazao je potrebu za tješnjom suradnjom članica EU-a i saveznika u NATO-u

U četvrtak, 10. ožujka 2022. godine u 23:04 sati, na području Jaruna u Zagrebu srušila se vojna besposadna letjelica. Prva i najvažnija informacija bila je da nema poginulih niti ozlijeđenih osoba. Zabilježena je materijalna šteta na vozilima parkiranim blizu mjesta pada.

Na sutrašnjoj konferenciji za medije ministar obrane Mario Banožić rekao je da je letjelica ušla u hrvatski zračni prostor u 22:57 sati. ”Letjelica je došla iz smjera Mađarske i zadržala se u zraku nešto manje od 7 minuta pri brzini od 700 km na sat na visini 1300 metara. Bojna zračnog motrenja i navođenja HRZ-a utvrdila je smjer kretanja letjelice od ulaska u Hrvatsku do trenutka pada,” rekao je ministar. Istaknuo je i da su sve službe na terenu odmah reagirale: ”Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je zatvaranjem samog prostora, a odmah se uključila i Vojna policija. Započelo je prikupljanje podataka o samom događaju na svim razinama i u suradnji s našim susjednim zemljama, NATO-ovim članicama s kojima imamo jako dobru suradnju. Kod njih se u ovom trenutku također provode slične aktivnosti prikupljanja i evaluacije podataka s kojima se trenutačno raspolaže. Važno je naglasiti da smo dio NATO saveza, da sustav domovinske sigurnosti funkcionira te smo odmah jutros održali sastanak u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.”

Hrvatska vojska na terenu

Ministar Banožić obišao je, zajedno sa predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem te ministrima Božinovićem i Medvedom mjesto pada besposadne letjelice | Foto:Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 11. je ožujka poslao pismo čelnicima zemalja članica EU-a, čelnicima europskih institucija i glavnom tajniku NATO-a u kojem ih je izvijestio o padu besposadne letjelice u Zagrebu. “U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i rata koji se tamo vodi, ovaj ozbiljan incident zahtijeva tješnju suradnju između članica EU-a i saveznika u NATO-u,” kaže se u pismu. Plenković je u pismu opisao i da je letjelica pala blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuće studenata. U istrazi je ustanovljeno da se radi o vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara Tu-141 Striž, proizvedenom u bivšem Sovjetskom Savezu, duljine 14 m i mase šest tona.

U subotu 12. ožujka mjesto pada obišli su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednici Vlade, ministar unutarnjih poslova i ministar hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Tada je u tijeku bilo iskopavanje ostataka letjelice koje je u međuvremenu završeno, a na terenu su se nalazili pripadnici Hrvatske vojske, Državnog odvjetništva i policije koji zajedno rade na utvrđivanju činjenica. Premijer je tom prilikom kazao da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine. Dodao je da ne zna u čijem je posjedu bila jer i ruska i ukrajinska strana kažu da nije njihova. ”Ovako nešto bila je vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati,” kazao je Plenković i dodao kako će o toj temi razgovarati u svim tijelima i NATO-a i Europske unije i detaljno ih obavijestiti o svemu te raditi na tome da se učinkovito i brzo reagira, kako bi se ovakve letjelice u nekim budućim situacijama neutralizirale na nekom sigurnom mjestu.

Daljnji tijek istrage

”Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati,” poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

”Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati,” poručio je Plenković. Najavio je dodatne investicije u protuzračnu obranu te razgovore sa saveznicima o pomoći u zaštiti hrvatskog neba. Premijer smatra da NATO može čuvati hrvatski zračni prostor. ”Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća. Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg tijeka istrage želimo utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj. Je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg je teritorija ova letjelica prešla i na kraju završila u Zagrebu u Jarunskoj ulici,” rekao je Plenković.

U izjavi koju je predsjednik Vlade Andrej Plenković dao 15. ožujka istaknuo je kako je letjelica bila naoružana: ”To znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, možda se nije znalo u petak, ali zna se sada,” dodao je pokazujući fotografije na kojima su vidljivi tragovi eksploziva. Rekao je da je važno da javnost to vidi kako bi shvatili o čemu je riječ radi ozbiljnosti situacije.

”Nadležne službe rade, a radit će i dalje kako bi pouzdano i točno utvrdile o kojem se tipu bombe radi. Kad to utvrde, obavijestit će javnost,” rekao je predsjednik Vlade.

Tekst OJI Foto: Josip KOPI, Vlada RH