Pauci – branitelji za sva vremena

Brojnim događanjima u Kninu i Splitu svečano je obilježena 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci

Obilježavanje ovih vrijednih obljetnica započelo je u Kninu gdje je održana svečanost preimenovanja vojarne ”Kralj Zvonimir“ u vojarnu  ”4. gardijske brigade Pauci“, a održana je i ceremonija otvaranja spomen-sobe ”4. gardijske brigade Pauci“. Na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik  3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Samir Mršić, gradonačelnik Knina Marko Jelić te ostali predstavnici lokalnih i civilnih vlasti.

Ministar Krstičević u svojem je govoru još jednom podsjetio kako su gardijske brigade bile ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama Domovinskog rata. ”U slobodnoj, neovisnoj Hrvatskoj, na kraju XX. stoljeća, upravo je 4. gardijska brigada, zajedno s bratskom 7. gardijskom brigadom oslobodila ovaj grad, oslobodila naš Knin u pobjedonosnoj Oluji.” Istaknuo je kako upravo nazivi vojarni, škola i ustanova moraju odražavati naše neposredne uzore te kako je upravo to razlog zašto se odlučilo za preimenovanje kninske vojarne. ”Današnji naši gardisti s ponosom će moći ulaziti u ovu vojarnu koja će ih već samim imenom podsjećati na tradiciju pobjednika i na odgovornost prema njihovoj neizmjernoj hrabrosti i žrtvi,” rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako su svi pripadnici 4. gardijske brigade dali svoj golem doprinos stvaranju slobodne i neovisne hrvatske države te time postavili temelj razvoja domovine i Hrvatske vojske. Izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske položila su zajednički vijenac u spomen-sobi, a gradonačelnik Knina zapovjedniku 3. mehanizirane bojne bojniku Samiru Mršiću darovao je zastavu Republike Hrvatske s kninske tvrđave, ponosni simbol težnje hrvatskog naroda za slobodom.

Dodjela beretki

Svečanost je nastavljena u Splitu ceremonijom uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci. Beretke su uručili ministar obrane Damir Krstičević, general zbora Mirko Šundov, brigadni general Tihomir Kundid, bojnik Samir Mršić i dopredsjednik Udruge 4. gbr Pauci Miljenko Modrić. U svojem je obraćanju general Kundid kazao je kako se kroz dostojanstveno obilježavanje ovakvih obljetnica i događanja promiču vrijednosti hrvatske vojne tradicije i čuva sjećanje na izvrsnost vojnih pobjeda u Domovinskom ratu. “Kao pripadnike Pauka, obvezujem vas na postignuća, jer samo se kroz postignuća možete odužiti svojim prethodnicima, a nasljednike zadužiti,” poručio je Kundid novim pripadnicima.

Svečani mimohod Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja

Obljetnice Brigade i bojne Pauci obilježene su i svečanim mimohodom pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja splitskom rivom kojem su nazočili ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, a pridružili su im se i predstavnici lokalnih vlasti. Tom je prigodom župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio Hrvatskoj vojsci na angažmanu u pomoći civilnom stanovništvu i pripadnicima 4. gbr čestitao njihov dan.

“Kako su bili udarni u ratu, tako su i danas predvoditelji niza humanitarnih, društvenih i drugih aktivnosti. Hvala im jer nam pokazuju ono što nam je u ovom trenutku zaista najpotrebnije, a to je – zajedništvo.” Istaknuvši nemjerljiv doprinos legendarnih Pauka u stvaranju hrvatske države, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako su građani grada Splita još jednom dokazali koliko im znači ova legendarna brigada. “Uvijek govorim kako Split ima mnoge biljege, ali jedan od najznačajnijih i jedan na koji smo najponosniji jest upravo 4. gardijska brigada,” rekao je Opara. U sklopu prigodnog programa, pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su pokazni vojno-akrobatski program, a posebnu čestitku 4. gardijskoj brigadi uputila je akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Predstavljena je također i nova sposobnost Hrvatske vojske kad su s  desantnog broda Hrvatske ratne mornarice iskrcana dva borbena oklopna vozila Patria CRO u more. Do sada su amfibijske Patrije plovile rijekama i jezerima, a ovo je prvi put da su zaplovile morem.  Prethodno su snage Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske kopnene vojske provele ispitivanja i uvježbavanja procedure ukrcaja, prevoženja i iskrcaja borbenih vozila HKoV-a s ciljem razvijanja novih sposobnosti provedbe amfibijskih operacija te priprema za sudjelovanje u međunarodnoj vježbi Albanien Effort 19.

Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja

Na širem području Obale hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske koje su tijekom vikenda obišli brojni građani. Izloženo naoružanje razgledao je i ministar Krstičević koji je istaknuo kako je upravo ono dokaz da Hrvatsku čuva moćna i respektabilna vojska te najavio daljnje ulaganje u njezino opremanje i modernizaciju. “Vidimo danas ovdje kako narod voli svoju vojsku, a to je nešto čemu smo svjedočili i u Domovinskom ratu. I meni je drago da je ova Vlada osnažila taj odnos naroda i Hrvatske vojske, jer bez potpore naroda, nema ni jake vojske,” rekao je. Govoreći o povezanosti Hrvatske vojske i naroda te njezina doprinosa u stvaranju samostalne i slobodne države, prisjetio se i poznatog poklika pripadnika 4. gbr: “Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja” te istaknuo kako je upravo crvena beretka simbol izborene slobode.

“Još jednom danas čestitam svim pripadnicima 4. gardijske brigade rođendan, čestitam svima onima koji nose ovu brigadu u srcu. Ova je brigada simbol i grada Splita i cijele Dalmacije i uistinu, cijela Dalmacija njome se ponosi,” rekao je ministar Krstičević i naglasio kako se najveća zahvalnost mora uputiti poginulim hrvatskim braniteljima. “Golema žrtva dana je za našu slobodu. Sjećam se dobro te borbe za hrvatsku slobodu, sjećam se zajedništva i stvaranja jake i pobjedničke 4. gardijske brigade,” rekao je Krstičević i prisjetio se riječi ratnog ministra Gojka Šuška: “Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada. Sve su dobro ustrojene i i dobro opremljene, ali samo je jedna udarna. To je Četvrta.” Program obilježavanja obljetnice 4. gardijske brigade završio je svečanom akademijom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, u sklopu koje je održana promocija poštanske marke 4. gardijske brigade Pauci.

Doris Ravlić

Mladen Čobanović