Pauci – za domovinu, za slobodu svakog hrvatskog čovjeka

U Splitu je 28. travnja proslavljena 31. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci. Uz članove i goste Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci, na svečanosti su bili i državni dužnosnici, predstavnici MORH-a, OSRH i drugih institucija. Središnji dio proslave bila je dodjela crvenih beretki i prisega 92 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade, postrojbe sljednice proslavljene ratne brigade Hrvatske vojske. Nakon ceremonije ispred kapelice Sv. Križa, u bivšoj vojarni ”Dračevac” u Splitu, mladi Pauci prisegnuli su da će svojom hrabrošću, čašću i poštenjem čuvati ugled imena postrojbe te s jednakim žarom braniti Republiku Hrvatsku.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović čestitao je veteranima 4. gardijske brigade njihov dan, a mlade Pauke podsjetio kako im je ovo, nakon prisege na početku dragovoljnog vojnog osposobljavanja u Požegi, druga prisega koja je posebno značajna za svakog pripadnika gardijske brigade.

Novim pripadnicima postrojbe na uspješnom je završetku integracijske obuke čestitao i zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armanda te se prisjetio nedavno nesretno poginulog pripadnika bojne koji je danas trebao primiti svoju beretku.

U večernjim je satima na Tvrđavi Klis održana Svečana akademija na kojoj se sudionicima proslave obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. “Spominjemo se vremena kad je stvorena suvremena hrvatska država, čiji je temelj oslobodilački Domovinski rat i gdje su hrvatski branitelji odigrali nezaobilaznu ulogu kako bismo danas mogli uživati u demokraciji i slobodi u zemlji koja ima svoje institucije, svoju vojsku, policiju, koja gaji demokraciju i dio je zapadnih europskih standarda i svih svjetskih organizacija. To se sve odvilo u samo 30 godina. U tih 30-ak godina, bojišta koja su prošli branitelji pripadnici 4. gardijske brigade ostala su upamćena kao povijesni uspjesi Hrvatske vojske. Ostala su upamćena jer su dali najbolje što su imali, dali su svoje živote,” kazao je Plenković.

Pripadnicima 4. gardijske brigade i 3. mehanizirane bojne ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku: ”Uz žrtve i stradanja, uz izvojevane pobjede postali ste naš ponos, nada, legendarna udarna Četvrta – naši Pauci. Iza vaših koraka rađala se sloboda! Za našu domovinu, za slobodu svakog hrvatskog čovjeka uložili ste svoja htijenja, znanja, domoljublje!“

 Tekst: OJI

Foto: Medijski tim OSRH i Vlada RH