Crvena beretka – simbol junaštva, časti i hrabrosti

”Gdje god bila, crvena beretka donosila je slobodu hrvatskoj državi. Također, 4. gardijska brigada bila je simbol i grada Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske,” rekao je ministar obrane Damir Krstičević

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Splitu je 28. travnja obilježena 29. obljetnica 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Na svečanoj obljetnici bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj i drugi.
U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen- ploče na ulazu u splitsku Vilu Dalmacija, na spomeniku 4. gardijskoj brigadi u Splitu te ispred spomen-kapelice Svetog Križa u Dračevcu.

Ministar Krstičević, ujedno i ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, uputio je svim pripadnicima brigade i bojne Pauci čestitke: “Hvala svim gardistima, dočasnicima i zapovjednicima svih razina u stvaranju imena i časti Četvrte gardijske brigade, a posebnu zahvalnost iskazujemo svim poginulim pripadnicima. Snagu 4. gardijske brigade najbolje je opisao naš ratni ministar obrane Gojko Sušak koji je rekao da Hrvatska vojska ima sedam brigada i da su sve dobro ustrojene, da su sve obučene, ali da je Četvrta gardijska brigada udarna! Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjede. Gdje god bila, crvena beretka donosila je slobodu hrvatskoj državi. Također, 4. gardijska brigada bila je simbol i grada Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske.”

Ministar je podsjetio kako je u čast 199 poginulih pripadnika brigade na Dračevcu izgrađena kapela Svetog Križa u kojoj su ispisana njihova imena: “Naša je dužnost i odgovornost čuvati sjećanja na njih i njihove obitelji.”

Pripadnici u Litvi
Poručio je također kako današnji Pauci ponosno nastavljaju put slavne Četvrte gardijske brigade: ”Mehanizirana bojna i cijela Hrvatska vojska jamac je mira i sigurnosti u cijeloj Hrvatskoj!“

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pohvalio je rad i trud veterana i udruga 4. gardijske brigade: ”Čestitam vam 29 godina osnutka i zahvaljujem vam na svemu što ste u Domovinskom ratu dali za svoju domovinu.”
Zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda podsjetio je i na 166 pripadnika Pauka koji se nalaze u 2. hrvatskom kontingentu u Litvi. Pripadnici bojne Pauci, povodom dana postrojbe, iz Litve su poslali video- poruku: “Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja!”

U Kninu u vojarni 4. gbr zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge veterana 4. gbr Hrvoje Pupić Vurilj te zapovjednik 3. mb Pauci bojnik Ivica Armanda zapalili su svijeće u spomen-sobi u znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Tekst: Doris Ravlić
Foto: Josip Kopi