Podmornički noviteti Dalekog istoka

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) porinuo je 14. rujna prvu KSS-III (Korean Submarine Third Phase) podmornicu (klasa Jangbogo III) za južnokorejsku mornaricu. Svečanost je održana u DSME-ovu brodogradilištu Okpo na otoku Geojeu, južno od grada Busana kao i kod polaganja kobilice u svibnju 2016. Platforma KSS-III bit će najveća podmornica u sastavu južnokorejskog RM-a. Ulazak prve u operativnu uporabu očekuje se oko 2020., a drugu od ukupno devet DSME je obvezan isporučiti do 2022. godine. Klasa će se graditi unutar tri serije, pri čemu bi zadnja trebala biti dostavljena do 2029.

(Foto: RoKN)

Prema objavljenim specifikacijama, KSS-III imat će duljinu preko svega oko 83,5 m, najveću širinu 7,7 m, visinu 14,7 m uz istisninu od oko 3000 t. Plovit će najvećom podvodnom brzinom od oko 20 čvorova, doplov će iznositi 10 000 NM, a smještaj je projektiran za 50 članova posade. Bit će opremljene optroničkim tragalačkim sustavom Series 30 smještenim na jarbolu. Na sustav se mogu ugraditi i do četiri elektrooptička (EO) elementa, antene namijenjene elektroničkom djelovanju te GPS. Podmornice će biti opremljene i šestocijevnim vertikalnim lansirnim sustavom (VLS) koji bi koristio krstareće projektile tvrtke LIG Nex1. Lansirni sustav isporučit će tvrtka Doosan. Sustav može koristiti rakete Cheon Ryong namijenjene napadu na kopnene ciljeve dometa do 1500 km. Podmornice će imati Babcockov oružni sustav za upravljanje i lansiranje sličan sustavima na podmornicama klase Astute britanskog RM-a.
Kineski brodograditelj Wuchang Shipbuilding održao je 4. rujna u gradu Wuhanu svečanost povodom početka gradnje prve dizelsko-električne podmornice projektne oznake S26T namijenjene tajlandskoj mornarici. Tajlandska mornarica potpisala je u svibnju 2017. s tvrtkom China Shipbuilding & offshore International Co. (CSOC) ugovor o gradnji, opremanju i dostavi podmornice. Ugovor je vrijedan 410 milijuna dolara, a predviđa isporuku do 2023. godine. Projekt S26T proizišao je iz projekta podmornice klase Yuan (Type 041) kineske mornarice. Podmornice će imati podvodnu istisninu od 2600 tona i bit će opremljene zračno neovisnim propulzijskim (AIP) sustavom. Međutim, niti jedna strana nije dala dodatne podatke o podmorničkoj platformi.

Maja PTIĆ GRŽELJ