Pokažite se u najboljem svjetlu

“Nastavite s imidžem koji su prije vas stvarale hrvatske vojnikinje i vojnici, a vođeni uzorom i primjerom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Idete u područje misije koje je izazovno, stoga se od vas ponovno očekuje da dajete i pokazujete ono najbolje od sebe”, istaknuo je tijekom ispraćaja pripadnika 12. HRVCON-a u NATO-ovu misiju ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj ministar obrane Mario Banožić

Pripadnici Topničko-raketne pukovnije ispraćeni su iz bjelovarske vojarne “Bilogora” u međunarodnu misiju ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, gdje će biti smješteni u vojarni “Bemowo Piskie Training Area”. Ondje će izvršavati u prvom redu zadaće u Samohodnoj haubičkoj bitnici, Zapovjednoj satniji, Nacionalnom elementu potpore, mobilnom medicinskom timu te kao stožerno osoblje u Zapovjedništvu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a i u NATO-ovu Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok u Szeczinu.

Kao aktivna članica Europske unije, NATO saveza i Ujedinjenih naroda, Hrvatska više od dva desetljeća sudjeluje u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima. Svojim angažmanom Hrvatska vojska pokazuje opredijeljenost i potvrđuje se kao vjerodostojan saveznik i partner te pokazuje da je spremna preuzeti dio odgovornosti pridonoseći izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg svijeta. “Nakon nekoliko mjeseci zahtjevne obuke slobodno mogu reći kako smo dosegnuli potrebnu razinu obučenosti i da smo spremni zajedno sa savezničkim snagama biti jamac sigurnosti i mira na sjeveroistoku Europe”, izjavio je zapovjednik HRVCON-a bojnik Ivo Koščević. Istaknuo je kako su od velike pomoći bili pripadnici 11. HRVCON-a, čije su pravodobne i uvijek ažurne informacije o ulozi i zadaćama bitnice u sklopu Borbene grupe uvelike pomogle da se 12. kontingent što bolje pripremi.

“Lijepo je bilo vidjeti kako za vrijeme priprema i uvježbavanja prije odlaska u Poljsku svi pripadnici 12. HRVCON-a postaju cjelina”, s ponosom je istaknuo bojnik Koščević i nadodao da je svaki dio te cjeline bio spreman sve dati za kolegu u desetini, vodu, bitnici ili kontingentu, što je jedan od osnovnih i najvažnijih preduvjeta za uspješno izvršavanje zadaća. Bojnik Koščević posebno je istaknuo činjenicu da će pripadnici HRVCON-a kroz ovakav tip međunarodne vojne aktivnosti imati priliku uvježbavati se s najsuvremenijim vojskama svijeta, od kojih su neke i ključni hrvatski partneri u području obrane. Dodao je da su kroz dosadašnje kontingente hrvatski vojnici nebrojeno puta pokazali da su ravnopravni s partnerskim nacijama s kojima surađuju, a tako će biti i sa 12. HRVCON-om.

“Uzbuđenje zbog odlaska u prvu međunarodnu misiju je na vrhuncu”, potvrdila nam je pozornica Manuela Kreštan. Rekla je kako je njezin odlazak najteže pao obitelji, ali kako je upravo ona ta koja ih hrabri i daje im snage da izdrže dok je odsutna. Na samom kraju svečanosti u vojarni “Bilogora” okupljenima se obratio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović. Istaknuo je kako ne sumnja da će sve zadaće uspješno i predano obavljati upravo onako kako su i njihovi prethodnici to uvijek činili.


Ministar obrane Mario Banožić susreo se u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru s pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta uoči njihova odlaska u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Tom je prilikom naglasio: “Nastavite s imidžem koji su prije vas stvarale hrvatske vojnikinje i vojnici, a vođeni uzorom i primjerom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Idete u područje misije koje je izazovno, stoga se od vas ponovno očekuje da dajete i pokazujete ono najbolje od sebe.” 

Ministar je istaknuo kako je ovo prilika i za zahvalu obiteljima na potpori koju im pružaju na njihovu vojničkom putu, ali i tijekom sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti u Poljskoj. Podsjetio je kako je ova Vlada osigurala nizom poteza najveći proračun MORH-a još od Domovinskog rata, čime su se stvorili okviri za poboljšanje materijalnog i financijskog položaja svakog pripadnika OSRH. Ministar je na kraju poručio pripadnicima 12. HRVCON-a kako su upravo oni slika odlučne, vjerodostojne Hrvatske te da i nadalje budu oni prepoznatljivi saveznici na koje se može pouzdati i koji su rješenje za svaki izazov.


TEKST: Tomislav Vidaković, Ivana Valentić Mikšik; FOTO: Tomislav Brandt, Filip Klen