Slike rata

Željko Gašparović, Zlatko Kalle, Damir Kalogjera, Antun Maračić, Goran Pavelić, Žarko Kaić, Gordan Lederer, Tihomir Tunuković i Pavo Urban autori su čiji su radovi bili izloženi u Zagrebu

U organizaciji Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja u Galeriji Specijalne policije u Zagrebu od 21. do 30. lipnja 2023. trajala je izložba “Nezaborav i slike rata okom kamere”, kojom je Zajednica udruga obilježila 30. obljetnicu osnutka. Izložene su fotografije koje su tijekom vremena postale važan dio kolektivne svijesti i sjećanja na Domovinski rat, a autorski ih potpisuju fotografi i snimatelji Željko Gašparović, Zlatko Kalle, Damir Kalogjera, Antun Maračić, Goran Pavelić, Žarko Kaić, Gordan Lederer, Tihomir Tunuković i Pavo Urban.

Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata osnovana je u travnju 1993. godine. Udruživanjem nakon što su proživjeli jedno od najtraumatičnijih iskustava, gubitke svoje djece, roditelji su jedni drugima bili ljudska podrška, ali i podrška u rješavanju brojnih pravnih i egzistencijalnih problema s kojima su se morali suočiti. U nizu udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje okupljaju branitelje i stradalnike Domovinskog rata, udruge roditelja poginulih branitelja one su čije se članstvo najbrže osipa. Prije 30 godina imale su oko 8500 članova, danas ih je jedva 1800, a prosječna im je dob 80 godina.

Lucija Kober, predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, ističe kako Zajednica udruga okuplja 28 udruga roditelja poginulih branitelja širom Hrvatske, a cilj je njihovih aktivnosti čuvanje sjećanja na poginule hrvatske branitelje i dignitet Domovinskog obrambenog rata, briga o rješavanju egzistencijalnih problema i zaštita dostojanstva roditelja kao i psihosocijalna pomoć članovima u resocijalizaciji kroz centre za hrvatske branitelje i stradalnike. “Dosad smo se bavili održavanjem tribina s braniteljima koji su bili sudionici akcija i događaja, osnivanjem spomen-soba, obilaskom bojišnica i mjesta pogibije naše djece, sudjelovali smo u protokolarnim programima obilježavanja događaja i stradavanja, a svi naši projekti bili su usmjereni ka promicanju istine o Domovinskom ratu, senzibiliziranju šire javnosti prema stradanjima u Domovinskom ratu te njegovanju kulture sjećanja. Sve naše dosadašnje projekte financiralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja i mogu reći da smo mi kao roditelji poginulih branitelja dobro prepoznati u društvu i od institucija, da se o nama brine i da nismo zaboravljeni. No, treba reći i da se neizbježno opseg naših aktivnosti smanjuje jer nas, roditelja, sve manje ima”, ističe Lucija Kober.

Tekst i foto:  Lada Puljizević