Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem boravili su od 5. do 8. listopada na studijskom putovanju u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Putovanje je počelo obilaskom tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. u Slavonskom Brodu, koja je strateški partner Oružanih snaga RH. Polaznike su ondje dočekali predsjednik Uprave Danijel Marić te članovi Goran Matanić i Mato Kokanović.

U sklopu putovanja polaznici su posjetili Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu u Vinkovcima, gdje ih je dočekao zapovjednik brigadni general Mijo Validžić. U Osijeku su već tradicionalno posjetili Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske “Fran Krsto Frankopan” (ZOD), gdje ih je dočekao i pozdravio načelnik Stožera ZOD-a brigadir Dražen Batrnek. Na vojnom poligonu “Gašinci” dočekao ih je zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas i zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva ZOD-a brigadir Milan Čorak.

Tijekom studijskog putovanja polaznici su se susreli s čelnim ljudima Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Osječko-baranjske županije te Grada Belog Manastira. Upoznali su se s prirodnim bogatstvima i resursima, investicijskim potencijalima te aktivnostima i projektima vezanim uz razvoj tih krajeva.

U Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar polaznike je dočekao brigadir Petar Ćavar te ih upoznao sa središnjom točkom svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija koji čuvaju uspomenu na Domovinski rat.

U organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnog centra Vukovar i Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održan je u Memorijalnom centru okrugli stol  Vukovarska bitka u kontekstu obrane Republike Hrvatske.

Polaznici Ratne škole obišli su u pratnji umirovljenog pukovnika Antuna Dugana Samuraja memorijalna mjesta na području Vukovara i okolice: Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata Vukovar te Spomen-dom i mjesto masovne grobnice Ovčara. Tijekom obilazaka odana je paljenjem svijeća počast poginulim i nestalim braniteljima te civilnim žrtvama grada Vukovara.

Tekst: RŠ / Mijo Kožić

Foto: Ratna škola