Polaznici Ratne škole na putovanju u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu

U okviru nastavnog plana i programa polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom Škole brigadirom Mijom Kožićem boravili su od 14. do 17. listopada na studijskom putovanju u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Putovanje je počelo obilaskom tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. (ĐĐSV), gdje su polaznike Ratne škole dočekali član Uprave ĐĐSV-a Darko Grbac, diplomirani inženjer strojarstva – glavni tehnolog Mirko Siničić te pomoćnik direktora proizvodnje Miroslav Gložić. Nakon dobrodošlice i prezentacije tvrtke obišli su proizvodne prostore te time stekli detaljan uvid u strateški projekt važan za OSRH – proizvodnju oklopnih borbenih vozila i generalnu reviziju tenka M-84.

U sklopu putovanja polaznici su posjetili Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu u Vinkovcima, gdje ih je dočekao zapovjednik brigadni general Mijo Validžić. Polaznicima je prikazan promotivni film i održana prezentacija o GOMBR-i, a kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr Slavonski sokolovi zapalili su svijeću.

U Osijeku su posjetili Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske “Fran Krsto Frankopan”, gdje ih je dočekao i pozdravio načelnik Stožera ZOD-a brigadir Dražen Batrnek. Na vojnom poligonu “Gašinci” dočekao ih je zapovjednik Pješačke pukovnije ZOD-a brigadir Milan Čorak. Ondje su obišli i automatsko tenkovsko strelište na kojem su vidjeli prikaz i demonstraciju gađanja.

Tijekom studijskog putovanja polaznici Ratne škole sudjelovali su u programu obilježavanja 28. obljetnice pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Nazočili su i misi zadušnici za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara, koja je služena u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. Sudjelovali su i u programu kod spomenika Blagi Zadri te obišli mjesto njegove pogibije na Trpinjskoj cesti i Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

U Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, u organizaciji Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, održan je okrugli stol Vukovarska bitka u kontekstu obrane Republike Hrvatske. Na skupu su sudjelovali znanstvenici Instituta prof. dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Ivana Bendra i dr. sc. Mateo Žanić te djelatnici HVU-a. Rasprava se vodila o strategijskom aspektu Vukovarske bitke, odnosno njezinoj ulozi u obrani i procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 1991. godine. Naglasak rasprave bio je na geopolitičkim, geostrategijskim, demo-geografskim, vojnim i sigurnosnim aspektima značenja obrane Vukovara u kontekstu obrane Republike Hrvatske.

U Vukovaru su polaznici posjetili Spomen-dom te masovnu grobnicu Ovčara, gdje su zapalili svijeću te time odali počast žrtvama.

Tijekom četverodnevnog boravka u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu polaznici su se susreli s čelnim ljudima Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Grada Županje, Osječko-baranjske županije te Grada Belog Manastira. Upoznali su se s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj tih krajeva.

U zgradi Brodsko-posavske županije primio ih je župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, dožupan Stjepan Bošnjaković i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić. Nakon toga u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod organizirano je predavanje u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata BPŽ-a o značaju Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu.

Predavanje je održao predsjednik Koordinacije umirovljeni brigadir Branko Cindrić sa suradnicima dr. sc. Josipom Jukićem i Ivom Đogašem. Nakon predavanja polaznici su zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima Brodsko-posavske županije i kod spomenika Prekinuto djetinjstvo, posvećenog svoj djeci poginuloj u Domovinskom ratu.

U Županji je primanje organizirano u Gradskoj vijećnici. Polaznike je sa Županjom i Županjskom Posavinom u Domovinskom ratu upoznao umirovljeni pukovnik Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade Županja, te Zvonimir Stjepanović.

U Osijeku je predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin upoznao polaznike sa stanjem u Osječko-baranjskoj županiji te sa sigurnosnim izazovima s kojima su se tijekom migrantske krize susretali njezini stanovnici. Polaznike je upoznao također i sa Strategijom EU-a za dunavsku regiju (EUSDR).

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob upoznao je polaznike Ratne škole s demografskim kretanjima, kao i projektima potpore vezano uz demografiju, suradnjom s manjinskim zajednicama, prioritetnim projektima grada kao i turističkim sadržajima u gradu i Baranji. Pukovnik Josip Bartolić, ratni zapovjednik 9. domobranske pukovnije HV-a, upoznao je polaznike s ratnim putom postrojbe.

Tijekom studijskih putovanja polaznici Ratne škole upoznaju se s poviješću i Domovinskim ratom na tim područjima, ali i s kulturno-povijesnim znamenitostima. Posjetili su i Đakovačko-osječku nadbiskupiju, obišli katedralu sv. Petra, Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu, Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” u Županji, gdje su detaljnije upoznati sa stalnim postavom, posebno tematikom Slavonije u doba Vojne krajine. Posjetili su i Muzej Grada Iloka, a u Vrpolju Spomen-galeriju Ivana Meštrovića – hrvatskog kipara svjetskog glasa, pod stručnim vodstvom ravnateljice Suzane Bilić-Vardić.

Studijska putovanja dio su redovite nastave koja se provodi u Ratnoj školi. Polaznici se upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

Ratna škola

Foto: Ratna škola