Poljska nabavlja Caracal

Poljsko ministarstvo obrane krajem je travnja objavilo kako je na natječaju za novi srednji taktički transportni helikopter odabran Airbus Helicopters H225M Caracal. Konačna odluka o sklapanju završnog ugovora bit će donesena do kraja lipnja, do kada treba završiti niz operativnih testiranja. Prema ugovoru koji bi trebao biti sklopljen tijekom ove jeseni Poljska će naručiti ukupno 50 helikoptera, a vrijednost ugovora procjenjuje se na oko 3,5 milijarde američkih dolara. Uz Airbus Helicopters na poljskom natječaju natjecale su i tvrke AgustaWestland s helikopterom AW149, te Sikorsky s helikopterima S-70i Black Hawk i S-70B Seahawk.

 (Foto: Airbus Helicopters)

Iza nove oznake H225M Caracal krije se helikopter EC725 Caracal (koji ima i naziv Super Cougar). Razvijen je na platformi transportnih helikoptera Eurocopter AS 532 Super Puma/Cougar, i prvi je put ušao u operativnu upotrebu u veljači 2005. U svom transportnom prostoru ovisno o konfiguraciji može ponijeti do 28 osoba, ili 11 sanitetskih nosila uz prateće osoblje. Maksimalna nosivost korisnog tereta iznosi 5670 kg. Masa praznog helikoptera je 5515 kg, dok je maksimalna masa na polijetanju11 200 kg. Pogonski blok čine dva turbovratilna motora Turbomeca Makila 2A1, svaki jakosti 2382 KS, koji omogućavaju postizanje maksimalne brzine 324 km/h, odnosno krstareće brzine od 285 km/h. Maksimalni dolet iznosi 1325 km, dok je vrhunac leta 6095 m. S novim helikopterima bit će opremljene sve grane poljskih oružanih snaga. Od ukupnog broja šesnaest helikoptera bit će klasične transportne inačice, trinaest će biti opremljeno za SAR (Search And Rescue) zadaće, pet će biti opremljeno za MEDEVAC zadaće, dok će po osam helikoptera biti namijenjeno za protupodmorničku borbu odnosno za specijalne snage. Prvi bi helikopteri trebali biti isporučeni nakon godinu dana od sklapanja ugovora.
Jedna od velikih prednosti zaključenja konačnog ugovora s tvrtkom Airbus Helicopters bit će i ugovaranje offset aranžmana za poljsko gospodarstvo. Takav aranžman uključuje i transfer tehnologije za poljsku zrakoplovnu industriju, koji će se očitovati i izgradnjom tvorničke linije Airbus Helicoptersa u poljskom gradu Lodzu, u kojem će biti sklapani i održavani svi poljski helikopteri H225M Caracal. Uz to, u tvrtki Airbus Helicopters nadaju se kako im ugovor za nove poljske transportne helikoptere može biti presudan adut i na poljskom natječaju za nabavu novih borbenih helikoptera, na kojem nude svoj helikopter Tiger. Uz Tigera Poljska razmatra i borbene helikoptere Boeing AH-64E Apache te Turkish Aerospace Industries T129 ATAK. Prema preliminarnim procjenama Poljska bi mogla naručiti do 30 borbenih helikoptera.


 Tijekom travnja poljsko je ministarstvo obrane donijelo i odluku o nabavi novog sustava za protuzračnu obranu. Radi se o Patriot PZO sustavu koji proizvodi američka tvrtka Raytheon. Za pet milijardi američkih dolara Poljska namjerava nabaviti osam bitnica Patriot sustava. Prve dvije bitnice trebale bi biti isporučene unutar dvije do tri godine od sklapanja ugovora, dok bi ostale bitnice trebale biti isporučene i operativne do 2025. godine.


Igor SKENDEROVIĆ