Poljska modernizira svoje Leoparde

Ministarstvo obrane Poljske sklopilo je početkom godine važan ugovor kojim započinje modernizaciju tenkova Leopard 2A4. Temeljem ugovora sklopljenog s domaćim tvrtkama Polska Grupa Zbrojeniowa i ZM BUMAR-ŁABĘDY te njemačkim Krauss-Maffei Wegmannom i Rheinmetall Landsystemsom bit će ukupno obuhvaćena 142 tenka koja će dobrim dijelom biti modernizirana na standard Leopard 2A5 i dobit će poljsku oznaku Leopard 2PL. Vrijednost ugovora procjenjuje se na oko 606 milijuna dolara, a uz modernizaciju tenkova obuhvaća i modernizaciju pratećih trenažnih i simulacijskih sustava. Tijekom 2016. bit će proizveden produkcijski prototip na temelju kojeg će biti modernizirani svi poljski Leopardi što bi trebalo biti okončano do kraja 2020. godine. Uz njemačke tvrtke, na poljskom se natječaju koji je zaključen ujesen 2015. natjecao i turski Aselsan.

(Foto: Ministerstwo Obrony)

Poljska je svoje Leoparde nabavila unutar dvije serije: 128 tenkova kupljeno je 2002., a 14 tijekom 2013. godine. Riječ je o tenkovima proizvedenim od 1985. do 1987. i smatra se da su prosječno dosad potrošili oko 30 % svojeg operativnog resursa. Leopardima je Poljska opremila dvije brigade KoV-a, 10. oklopnu konjaničku brigadu te 34. oklopnu konjaničku brigadu.
Poljska modernizacija Leoparda bit će usmjerena ponajprije na tijelo tenka i kupolu koji će dobiti višu razinu balističke odnosno protuminske zaštite. Očekuje se da ukupna masa tenka ne bi trebala biti veća od 60 tona, što je nešto manje u odnosu na izvorni Leopardov dizajn 2A5. Velike bi preinake trebale biti provedene i u unutarnjem prostoru za smještaj posade i streljiva. Bit će zadržan glatkocijevni Rheinmetallov top L44 120 mm, dok će sustav upravljanja vatrom biti moderniziran novim poljskim termalnim panoramskim zapovjednikovim ciljnikom PCO KLW-1. Modernizacija će omogućiti i korištenje granata DM11 i DM63. Za stabilizaciju topa umjesto dosadašnjeg elektro-hidrauličkog sustava ugradit će se isključivo električni sustav.

Igor SKENDEROVIĆ