Poljski Leopardi

Poljska je iskoristila smanjenje njemačke vojske nakon hladnog rata te nabavila pod iznimno povoljnim uvjetima respektabilan broj rabljenih tenkova Leopard 2 koje počinje modernizirati. Projekt modernizacije predstavljen je krajem veljače…

Poljska je 2002. dogovorila s Njemačkom isporuku 128 tenkova Leopard 2A4 sa svim pratećim vozilima potrebnim za opremanje 10. oklopne konjaničke brigade. Prema podacima o transferima naoružanja koje objavljuje neovisni štokholmski institut SIPRI, popis vozila obuhvaćao je 35 oklopnih transportera M113 (od čega 16 u ambulantnoj i 19 u zapovjednoj inačici M577), deset tenkova za izvlačenje Bergepanzer 2, šest lansirnih mostova Biber, četiri vozila za razminiranje Keiler (na osnovi starog američkog tenka M48 Patton), kamione Unimog 1300 L, Mercedes-Benz i drugu opremu. Dogovor se odnosio i na obuku 490 poljskih vojnika. Riječ je bila o donaciji jer je Poljska morala platiti samo transportne troškove u iznosu od 22,5 milijuna eura. Premda je Poljska vjerojatno imala sasvim dovoljno vozila u potpori, nabava praktički cijele brigade bila je opravdana jednostavnim i brzim postizanjem pune kompatibilnosti s NATO-om i funkcionalnosti postrojbe koja je namijenjena zajedničkim borbenim skupinama.

Leopard 2A4 poljskog KoV-a (desno) u društvu britanskog Challengera 2 na vježbi Black Eagle 16. listopada 2014. u Poljskoj (Foto: MoD UK)

Domaće streljivo
Poljska je krajem 2013. naručila dodatne Leoparde s ciljem opremanja 34. oklopne konjaničke brigade. Riječ je bila o 105 Leoparda 2A5, 14 Leoparda 2A4, logističkoj opremi i sredstvima za obuku te 220 raznih vozila u potpori (kamioni i oklopna vozila za izvlačenje Bergepanzer 2 na osnovi tenka Leopard 1). Cijena posla iznosila je 187 milijuna eura. Isporuka cijele narudžbe očekuje se do sredine 2016., a svi su tenkovi isporučeni zaključno s 28. studenim 2015. godine.
Kako bi osiguralo samodostatnost što se tiče streljiva kalibra 120 mm i potaknulo domaću industriju, poljsko je Ministarstvo obrane u rujnu 2014. od tvrtke Mesko S.A. naručilo 14 000 visokoeksplozivnih granata vrijednih oko 33 milijuna eura s isporukom do 2017. godine. U studenom 2014. s tom je tvrtkom potpisan ugovor vrijedan oko 70 milijuna eura za 13 000 komada potkalibarskog streljiva APFSDS-T kojim bi se popunilo i zamijenilo originalno njemačko streljivo DM33A2.
Poljska je vojska imala problema prilikom uvođenja vlastitog streljiva jer je sustav za upravljanje vatrom u Leopardu 2A4 imao samo još jedno slobodno mjesto za unos balističkih podataka streljiva, odnosno za uvođenje novog tipa streljiva.

Pripadnici poljske 10. oklopne konjaničke brigade s Leopardima 2A4 prilikom prelaska Odre (Foto: 10 Brygada Kawalerii Pancernej)

Modernizacija počinje
Proces modernizacije Leoparda 2A4 službeno je započeo 30. listopada 2013. kad je objavljen poziv za podnošenje ponuda za dovođenje tenkova na standard Leopard 2PL. Poziv je upućen samo domaćim tvrtkama, a uključivao je, među ostalim, i modernizaciju ovjesa od čega se u konačnici odustalo. Iskorištena je iznimka od Zakona o javnoj nabavi kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti. U prosincu te godine stigle su ponude triju timova. Prvi su činile dvije poljske državne tvrtke (Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A., Wojskowe Zakłady Łączności) te njemački Rheinmetall Landsysteme GmbH. Drugi su tim činile poljske državne tvrtke BUMAR-ŁABĘDY, OBRUM Gliwice i PHO, a treći poljska državna tvrtka PCO S.A. i turski ASELSAN ELEKTRONİK.
Gotovo istodobno u tijeku je bila konsolidacija poljskog obrambenog sektora u krovnu tvrtku Polska Grupa Zbrojeniowa. Konsolidacija je odgodila modernizaciju Leoparda čiji je završetak prvotno planiran do 2018., međutim, isporuka zadnjeg tenka predviđena je za 2020. godinu.

Odabir strateškog partnera
U izmijenjenom su postupku stigle tri ponude potencijalnih stranih partnera: Rheinmetalla, KMW-a i ASELSAN-a, a krajem 2015. odabran je Rheinmetall. Krajem veljače ove godine predstavljen je projekt modernizacije Leoparda A4 čiji je nosilac Polska Grupa Zbrojeniowa i BUMAR-ŁABĘDY u suradnji s njemačkim Rheinmetallom. Tim će se projektom do 2020. godine 128 tenkova dovesti na standard Leopard 2PL. Vrijednost ugovora iznosi 130 milijuna eura, a Rheinmetall u službenom priopćenju navodi ukupnu vrijednost dobivenog posla od oko 220 milijuna eura. Ukupna cijena projekta modernizacije za poljsko Ministarstvo obrane iznosi više od 530 milijuna eura.

Ukopani poljski Leopard 2A4 na NATO-ovoj vježbi Steadfast Jazz održanoj početkom studenog 2013. u Latviji i Poljskoj (Foto: NATO)

Istodobno je potpisan i sporazum kojim se utvrđuje podjela posla između tvrtki BUMAR-ŁABĘDY i Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne. Prema sporazumu, BUMAR-ŁABĘDY zadužen je za održavanje i modernizaciju inačice A4, a Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne za inačicu A5 (s tim da modernizacija nije još izvjesna), ali i za održavanje pogonskog dijela A4.
Osnovni elementi modernizacije obuhvaćaju poboljšanje balističke zaštite kupole te zamjenu hidraulične stabilizacije topa i sustava za okretanje kupole električnim sustavima. Modernizirat će se sustav za ciljanje i promatranje koji koriste zapovjednik tenka i ciljač, povećat će se vatrena moć uvođenjem mogućnosti uporabe novog streljiva, što pak podrazumijeva i modernizaciju topa. Konačno, modernizacijom će se uvesti sustavi koji će poboljšati sigurnost posade, a ugradit će se i dodatne pogonske jedinice (APU).

Prelazak na domaće tvrtke
Prema ugovoru o modernizaciji, brojne će dijelove osigurati poljska industrija. Rheinmetall će 2017. u ulozi integratora u postupku modernizacije isporučiti dva prototipa Leoparda 2PL koja će ispitati poljska vojska. Tijekom 2018. planirana je modernizacija još šest tenkova što će obaviti Rheinmetall uporabom poljskih komponenti. Dodatnih će 12 tenkova modernizirati BUMAR-ŁABĘDY koristeći još veći udjel domaćih proizvoda te preuzimanjem njemačke tehnologije. Poljska će strana, počevši s 18. tenkom, postati vodeći dio konzorcija u provedbi ugovora. Za 2021. planirano je potpisivanje dodatka ugovoru koji će omogućiti modernizaciju preostalih 14 Leoparda 2A4.
Projekt modernizacije obuhvatit će brojne tvrtke. Od domaćih to je Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. iz Poznańa zadužena za remont pogona i ovjesa. PCO S.A. proizvodi kamere KLW-1 Asteria za ciljnički blok i uređaj za noćno gledanje za vozača KDN-1 Nyks. Rosomak S.A. isporučivat će dodatni oklop prema licenciji njemačkog IBD-a, ZM Tarnów osiguravat će električne pogone za kupolu i top, a OBRUM će isporučiti simulatore i druga sredstva za obuku. S njemačke strane, Rheinmetall Landsysteme uključuje još Rheinmetall Waffe Munition zadužen za modernizaciju topa i isporuku streljiva DM11 i DM63, Rheinmetall Defence Electronics obavlja modernizaciju ciljničkog sustava EMES 15, a IBD Deisenroth Engineering osigurava modularni oklop AMAP. Tu je još Airbus DS Optronics koji će modernizirati zapovjednikov dnevno-noćni optički blok PERI-R 17 te Jenoptik Defense & Civil Systems ESW koji će isporučiti električni pogon EWNA za kupolu i top.

Vatra iz poljskog Leoparda 2A5. Izgleda da Poljska zasad ne razmatra modernizaciju te inačice njemačkog tenka. Bit će zanimljivo usporediti ga sa starijim bratom koji će biti moderniziran u tzv. PL inačicu (Foto: Ministerstwo Obrony Narodowej)

Ograničen zahvat
U pripremi modernizacije glavnu je ulogu igrala cijena koja je limitirala najveću masu vozila te ciljane sposobnosti moderniziranog tenka. Masa je limitirana na 60 tona jer bi u slučaju prekoračenja trebalo provesti preinaku cijelog ovjesa. Modernizacija tako donosi samo četiri tone više u odnosu na inačicu A4, a od toga tri četvrtine čini dodatni oklop na kupoli. Tijelo tenka zbog toga neće dobiti unaprijeđenu oklopnu zaštitu. Nije jasno hoće li vozač dobiti sjedalo sa zaštitom od mina jer informacije Poljaka i Rheinmetalla su različite.
Kupola će dobiti novi IBD-ov modularni oklop kojim će se i smanjiti otvor u oklopu za ciljnički blok EMES-15. Bit će oblikovan tako da će vozač moći napustiti vozilo pri bilo kojem položaju kupole. IBD će isporučiti i unutarnje zaštitne panele (engl. spall liner) koji blokiraju krhotine unutrašnjosti oklopa nastale prilikom pogotka. Tvrtka Rosomak S.A. trebala bi s vremenom usvojiti i preuzeti od IBD-a proizvodnju oklopa. Osim oklopa, na kupoli će biti ugrađen i sustav zaštite od požara i eksplozija Kidde Deugra. Prema tvrdnjama Rheinmetalla, zaštita kupole Leoparda 2PL bit će više razine u odnosu na inačicu A5.
Jedini su zahvati na tijelu tenka ugradnja sustava za noćno gledanje za vozača koji će dobiti i kameru KDN-1 NYKS za pregled stražnje polusfere i dodavanje APU jedinice od 17 kW. APU je ključan na svim modernim vozilima jer osigurava energiju za električne uređaje i pogon kupole i topa neovisno o tome radi li glavni motor. Dugoročno osigurava i izvor energije za dodatne električne sustave koji se tijekom radnog vijeka u pravilu samo gomilaju u vozilu. APU omogućuje, u ovom slučaju, kasniju ugradnju sustava za upravljanje bojišnicom i širokopojasnih komunikacijskih uređaja. Povećanje mase zahtijeva i zamjenu opreme za izvlačenje tenka, uključujući kuke i sajle.

Zadnji su Leopardi 2A5 stigli u 34. oklopnu konjaničku brigadu krajem studenog prošle godine (Foto: 34 Brygada Kawalerii Pancernej)

Prilagodbe za novo streljivo
Vatrena će moć biti pojačana modernizacijom postojećeg topa duljine cijevi 44 kalibra u smjeru mogućnosti uporabe novog potkalibarskog streljiva DM63A1 te visokoeksplozivnog streljiva DM11 koje se može programirati. Protutrzajni mehanizam topa bit će prilagođen zbog većeg povratnog trzaja i tlaka prilikom uporabe DM63A1, a bit će provedene i izmjene spremnika za čahure. Za uporabu streljiva DM11 potrebno je ugraditi sustav za programiranje granata koji je povezan sa sustavom za upravljanje vatrom. Top će još dobiti i električni okidač.
Ciljnički sustav bit će moderniziran prije svega vezano uz optičke uređaje. Optički blokovi ciljača EMES-15 i zapovjednika PERI-R 17A1 dobit će infracrvene kamere treće generacije KLW-1 Asteria, a PERI-R 17A1 bit će moderniziran u inačicu PERI-R 17A3 što znači da će dobiti laserski daljinomjer. Jednak se koristi i na Leopardu 2A7, najnovijoj inačici Leoparda 2. Radna postaja zapovjednika tenka dobit će višenamjenski prikaznik s pomoću kojeg će se moći slati slika s ciljničkih uređaja, provjeravati svi sustavi kupole te upravljati svim sustavima kupole kao i zaštitnim sustavima. Svi će digitalni sustavi biti vezani serijskom CAN-BUS komunikacijskom sabirnicom.
Modernizacija zasad ne uključuje instalaciju sustava za upravljanje bojišnicom i nisu napravljeni nikakvi planovi vezani uz promjenu komunikacijskih uređaja. Pretpostavlja se da će se tim pozabaviti preko dodatka ugovoru o modernizaciji jednom kad poljska vojska odabere novi standardni sustav za upravljanje bojišnicom.
Modernizacija simulatora ASPT i AGPT provodit će se sukladno posebnom ugovoru i omogućit će dovođenje tih simulatora na standard reprezentativan onom na moderniziranim tenkovima.

Tenkisti 10. brigade mogli bi čekati barem do 2020. godine da svi njihovi ugovoreni Leopardi 2A4 budu modernizirani (Foto: 10 Brygada Kawalerii Pancernej)

Budućnost Leoparda 2A5
Iako izgleda da modernizacija poljskih Leoparda 2A5 nije u planu u skoroj budućnosti, očito je da postoji potreba što veće unifikacije njihovih podsustava s PL inačicom, što zbog smanjenja troškova održavanja, što zbog potrebe za poboljšanjem sposobnosti. Iako je A5 još uvijek vrlo moćan tenk, više nije na razini doista modernih tenkova, vezano prije svega uz elektro-optičke i komunikacijsko-mrežne sustave, oklopnu zaštitu krova te uporabu naprednog streljiva (DM11). Dolazak inačice A5 i modernizacija A4 također traži zahvat na postojećim tenkovima za izvlačenje Bergepanzer 2 kako bi ih se ojačalo da mogu raditi s tenkovima veće mase. Najpoznatija je opcija ona koju nudi njemački FFG pod imenom Wisent 1 i koja, među ostalim, uključuje ugradnju dizalice nosivosti do 30 tona.
Prema najavama, ugovor označuje i početak strateške suradnje tvrtki Rheinmetall i BUMAR-ŁABĘDY jer je njemačka strana izrazila spremnost prijenosa posla vezanog uz oklopna vozila za izvlačenje na osnovi Leoparda 2. Suradnja dviju tvrtki na Leopardima već je uhodana jer obavljaju remont razine F6 poljskih Leoparda što je vjerojatno bila jedna od ključnih referencija za dobivanje posla modernizacije. Njemačka je strana izrazila spremnost za širenje suradnje s poljskom obrambenom industrijom i vezano uz proizvodnju Rheinmetallova streljiva u Poljskoj te za polonizaciju topa 35 mm Oerlikon Millennium za kopnenu i pomorsku uporabu. Budući da Poljska ima vrlo ambiciozne planove modernizacije svojih oružanih snaga, ne iznenađuje interes njezinih zapadnih susjeda za suradnju.

Vedran SLAVER