Ponosni smo na sva naša postignuća i spremni za nove izazove

Tomo MEDVED, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja: “Možemo i moramo biti ponosni na sve što smo postigli u protekla tri desetljeća, a moramo biti spremni i za nove izazove. I kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se i danas mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku, a mi smo tu da im pomognemo”

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. U razgovoru za naš časopis ministar Medved govorio je o svemu što je ministarstvo kojem je na čelu učinilo za hrvatske branitelje, ali i o brojnim planovima koje želi realizirati tijekom ovog mandata.

Ministar ste hrvatskih branitelja, ali i jedan od njih. Kako danas, 25 godina kasnije, gledate na Oluju i Domovinski rat, u kojem ste čak triput ranjeni?

Oluja je naš zaglavni kamen i vječni podsjetnik svim naraštajima Hrvata da nam slobodna Republika Hrvatska nije dana ni darovana, nego krvlju izborena i na ugaslim životima stvorena.

Danas se Oluja na vojnim učilištima diljem svijeta proučava kao besprijekorno izvedena vojno-redarstvena operacija, a mi s ponosom svjedočimo o zajedništvu i hrabrosti hrvatskih branitelja koji su hrvatskom narodu izvojevali slobodu.

Ove godine, čini mi se snažnije nego inače, svjesni smo značaja slobode. Kriza koja nas je pogodila u ovoj godini najteža je od vremena Domovinskog rata. Vidimo kako se ljudi ponekad teško nose s pojedinim ograničenjima slobode koja se primjenjuju u svrhu zaštite zdravlja svih građana, a upravo taj osjećaj sve nas snažno vraća u to razdoblje.

Oluju, s odmakom vremena, promatramo kroz sve pobjede i stradanja koje smo kroz četiri godine Domovinskog rata proživjeli, a naši preci i kroz stoljeća. Dok ponosno slavimo četvrt stoljeća od konačne slobode, radujmo se što je našoj generaciji pripala povijesna uloga da stvorimo i obranimo Hrvatsku. Žrtva naših prijatelja trajno je ugrađena u temelje Hrvatske kao zalog budućim generacijama.

 

Dan hrvatskih branitelja ujedno je povod da se posebno osvrnemo na njihov položaj u društvu. Što činite da se taj odnos i općenito percepcija hrvatskih branitelja u društvu poboljša?

Cijeneći nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja slobodi koju danas živimo, zahvalni za žrtvu koju su oni i članovi njihovih obitelji podnijeli, predano i odvažno prionuli smo rješavanju problema s kojima su se godinama suočavali.

Naša vizija 2016. godine bila je hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji osigurati trajno i dostojanstveno vrednovanje njihove uloge u stvaranju i obrani domovine te uspostava primjerenog odnosa države prema njima kako njihova žrtva nikad ne bi bila zanemarena ni zaboravljena.

Hrvatski branitelji danas nisu institucionalno marginalizirani, nego su aktivni sudionici procesa koje u Ministarstvu provodimo. Uspostavili smo kontinuiran dijalog s predstavnicima hrvatskih branitelja i njihova uloga u institucijama danas je vrednovana onako kako zaslužuju.

Kako gledate na odnos mladih prema Domovinskom ratu?

U svakoj prigodi naglašavam važnost vrednovanja žrtve hrvatskih branitelja za današnju slobodu mladih. Hrvatska je jedinstvena u Europskoj uniji po svojoj novijoj povijesti, a uzimajući u obzir zajedničku europsku kulturu sjećanja, naša je misija nastaviti podizati svijest o Domovinskom ratu.

Posebno me raduje što smo projekt posjeta učenika osmih razreda Vukovaru, koji provodi Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, proširili i na Pakrac, Lipik, Okučane, Knin i Karlovac. Upravo je takav neposredan način učenja najbolji put za prenošenje istine o Domovinskom ratu te promicanje i očuvanje vrijednosti koje čine neizostavan identitet hrvatske države. Svaki naraštaj treba osvijestiti odakle dolazi, gdje pripada te koliko je važno poznavati povijest svoje države kako bi oblikovao vlastiti identitet. Stoga je važno i ulaganje u muzeje i spomen-područja. Primjer toga je i Muzej Domovinskog rata u Turnju, čiju je izgradnju Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo.

Također, s ciljem očuvanja sjećanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata kroz afirmaciju pisane riječi te kao poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola, Ministarstvo hrvatskih branitelja ove je godine drugi put objavilo Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Uz doista velik odaziv, oduševio nas je i iznimno ozbiljan pristup toj temi, uz dozu emocija koja je uistinu impresivna kad znate da je riječ o radovima djece koja su rođena nakon rata. Upravo uoči obilježavanja 25. obljetnice Oluje uručili smo nagrade za najbolje priče, a ovo je ujedno prilika da najavimo i naš zajednički projekt – izdavanje zbirke priča iz Domovinskog rata.

Iza Vas je još jedan ministarski mandat. Jeste li uspjeli sve što ste planirali i koja su najvažnija postignuća u proteklom razdoblju?

Na samom početku mandata obvezali smo se da ćemo njegovati i čuvati vrijednosti Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata te svih građana Hrvatske.

Misija nam je bila zaštita digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja te kreiranje jedinstvene politike Vlade prema njima, a cilj pružanje sveobuhvatne skrbi te ostvarivanje materijalnih i statusnih prava za one kojima je Hrvatska najzahvalnija.

Aktivnostima koje smo četiri godine neumorno provodili odali smo dostojno priznanje žrtvama i omogućili pravnu sigurnost hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Nakon cjelovite analize zaključili smo kako je u cilju unapređenja skrbi nužno donijeti novi, jedinstveni pravni okvir. Iznimno me raduje što su u izradi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji sudjelovali hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, s kojima smo ostvarili partnerski odnos.

Posebno bih naglasio i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, kojim smo prvi put taj humanitarni problem stavili pod jedinstvenu zakonsku regulativu i tako osnažili cijeli proces. Izradili smo i uspostavili Hrvatski model traženja nestalih osoba, a intenzivno se radi i na otkrivanju grobnica iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. I u tim procesima intenzivno sudjelujemo s udrugama koje okupljaju članove obitelji žrtava.

Jedno je od naših najvažnijih načela dostupnost. Stoga smo odlučili osnažiti područne jedinice i tako smo aktivnosti Ministarstva učinili dostupnim u svim županijama. To se pokazalo iznimno važnim i opravdanim. Propisali smo njihove nadležnosti te time učinili dostupnim sve mjere i programe na razini svih županija.

U svakodnevnoj smo komunikaciji s hrvatskim braniteljima i nastojimo odgovoriti na njihove potrebe, pomoći im koliko god je moguće. Ciljeve smo uglavnom ostvarili, a naše je težište i nadalje briga o zdravlju hrvatskih branitelja, odnosno upozoravanje na važnost odaziva na preventivne sistematske preglede koje im omogućavamo te podizanje svijesti o očuvanju zdravlja, na čemu ćemo intenzivno raditi i u idućem razdoblju. Program se provodi u 30 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara te nekoliko domova zdravlja, a u suradnji s HZJZ-om rade se analize rezultata pregleda. Dosad je pregledano više od 63 tisuće hrvatskih branitelja.

Sveukupno, smatram da smo napravili značajne iskorake, a kad govorimo o postignućima posebno moram zahvaliti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, koji je prepoznao probleme braniteljske populacije, kao i kolegama u Vladi, koji su podržali naše programe.

Na početku ste novog mandata u Ministarstvu. Koji su prioriteti i planovi za iduće razdoblje?

U Ministarstvu hrvatskih branitelja ostvarili smo izvrsnu suradnju s hrvatskim braniteljima i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata te uspostavili dostojanstven odnos institucija prema ovoj populaciji. Daljnja kvalitetna skrb koju će hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata imati kroz resorno ministarstvo poruka je ove Vlade o razumijevanju izazova s kojima se suočavaju, kao i da adekvatno vrednujemo njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine kroz takav organizacijski oblik koji će im i nadalje osigurati provedbu svih aktivnosti koje su zadnje četiri godine u tijeku.

Otkrivanje istine o sudbinama nestalih u Domovinskom ratu naša je najveća obveza prema njihovoj žrtvi i prema članovima njihovih obitelji. U godinama koje su pred nama moramo osigurati punu provedbu Zakona i dodatno ojačati procese kako bi obitelji nakon gotovo 30 godina pronašle svoje najmilije.

Normativni proces reguliranja prava braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata zaokružit ćemo donošenjem pravnog okvira za civilne stradalnike Domovinskog rata. Taj zakon dug je države prema nevinim žrtvama. Naš plan da ga donesemo do kraja mandata spriječila je kriza koja nas je zahvatila, stoga je rješavanje tog pitanja među prioritetima u idućem razdoblju.

Zaštitu zdravlja i psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji unaprijedit ćemo novim nacionalnim programom i širenjem mreže veteranskih centara, a gospodarske aktivnosti hrvatskih branitelja osnažit ćemo novim mjerama kojima se potiče proizvodnja, razvoj poslovanja te plasman proizvoda hrvatskih branitelja koji djeluju u zadrugama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Također, u tijeku su veliki i značajni projekti sufinancirani europskim sredstvima, poput uspostave veteranskih centara u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, čija je izgradnja nedavno počela, a Ministarstvo hrvatskih branitelja je nositelj projekata.

Kao potpredsjednik Vlade nadležni ste za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje. Koja je uloga hrvatskih branitelja u sustavu domovinske sigurnosti?

Hrvatski branitelji danas, u sve neizvjesnijem svijetu punom sigurnosnih ugroza, i dalje daju izniman doprinos svojim iskustvima iz Domovinskog rata. Kriza koja nam se dogodila ove godine najteža je od vremena Domovinskog rata, a hrvatski branitelji još su jednom svoja znanja stavili na raspolaganje domovini. U okolnostima borbe protiv pandemije prouzročene koronavirusom i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, pokazali su kako su važan čimbenik sustava domovinske sigurnosti.

Stoga ćemo svakako poticati još snažnije uključivanje njihovih znanja, vještina i iskustava iz Domovinskog rata u sustav te institucionalno definirati i unaprijediti model njihova uključivanja.

Danas, 30 godina od početka i 25 godina od završetka rata, borimo se s nekim drugim problemima, a Vi ste opet na “prvoj crti”. Vjerujete li u bolju budućnost i što biste poručili pripadnicima Hrvatske vojske među kojima ima i hrvatskih branitelja, ali i mladih vojnikinja i vojnika?

Posebno sam ponosan kad vidim mlade u redovima Hrvatske vojske, kad na njihovim odorama vidim oznake postrojbi pod kojima smo se mi borili za našu slobodu i neovisnost.

Možemo i moramo biti ponosni na sve što smo postigli u protekla tri desetljeća, a moramo biti spremni i na nove izazove. I kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se i danas mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku, a mi smo tu da im pomognemo.


Ratna fotografija (snimio: Željko Gašparović)

RATNI PUT

Svoj ratni put Tomo Medved proveo je najvećim dijelom u redovima 1. gardijske brigade Tigrovi, u kojoj je bio zapovjednik satnije i bojne, načelnik Operativnog odjela i Odjela za taktičku doktrinu, načelnik Stožera i zapovjednik Brigade.

Već u studenom 1990. dragovoljno je pristupio Jedinici za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova u Rakitju, a u Domovinskom ratu i nakon njega obnašao je brojne dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, gdje je i završio svoju vojnu karijeru 2011. godine

 

Razgovarala Vesna Pintarić

Foto Tomislav Brandt