Porinuta podmornica “Invincible”

(Foto: TKMS)

Njemački brodograditelj ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) održao je sredinom veljače svečanost porinuća prve od četiriju podmornica Type 218SG sa zračno neovisnom (AIP) propulzijom za RM Singapura (RSN).
Podmornicu duljine 70 metara, koja će biti poznata pod imenom RSS “Invincible”, porinuo je u objektima TKMS-a u Kielu, Njemačka, ministar obrane Singapura Ng Eng Hen. Serije pokusnih plovidbi počinju nakon nekoliko tjedana, a podmornica će Singapuru biti isporučena 2021. godine. Gradnja je službeno počela 2014. rezanjem prvog čelika.
Podmornice Type 218SG, poznate pod budućim imenom klasa Invincible, dizajnirane su za operacije u plitkim tropskim vodama Singapura. Zamijenit će postojeće podmornice klasa Archer i Challenger, a imaju veći doplov i autonomiju, više paljbene moći i veći kapacitet za nošenje naoružanja. Singapur je potpisao ugovor za prve dvije podmornice te klase u prosincu 2013. i najavio narudžbu za još dvije. U ugovor je uključen logistički paket i obuka, koja se provodi u Njemačkoj. Druga bi podmornica trebala biti dostavljena 2022., a treća i četvrta uslijedile bi od 2024. pa nadalje.

Maja PTIĆ GRŽELJ