Posjet bazi visokih potencijala i mogućnosti

Nakon posjeta zračnoj bazi i razgovora s pilotima i zrakoplovno-tehničkim osobljem predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila im je na njihovu doprinosu i svakodnevnom angažmanu te istaknula kako se uvjerila da je hrvatsko nebo pod kontrolom i sigurno…

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 5. travnja 2016. 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni “Zemunik” gdje su je dočekali ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač te zapovjednici postrojbi vojarne.

Predsjednici su predstavljene planirane aktivnosti i zadaće u kojima će HRZ i PZO imati značajnu ulogu, posebno u ljetnim mjesecima zbog povećanog djelovanja protupožarnih zračnih snaga i pružanja potpore u hitnim medicinskim letovima te akcijama potrage i spašavanja. Ističući zadovoljstvo što je u sklopu boravka u Zadarskoj županiji posjetila zrakoplovnu bazu u Zemuniku, Predsjednica je rekla kako je zadovoljna s pripremama zračnih snaga za ovogodišnju protupožarnu sezonu koja će ovisiti i o vremenskim uvjetima. U pogledu spremnosti borbene komponente HRZ-a i PZO-a istaknula je kako se uvjerila da je hrvatsko nebo pod kontrolom i sigurno. Predsjednica je također razgovarala s pilotima i zrakoplovno-tehničkim osobljem te im zahvalila na njihovu doprinosu i svakodnevnom angažmanu. Ministar Buljević istaknuo je kako je 93. zrakoplovna baza prepoznata ne samo kod nas nego i u svijetu. “Ovdje se školuju i stasaju hrvatski vojni piloti, imamo izvrsnu pilotsku školu zahvaljujući kojoj je bazu u Zemuniku prepoznao i NATO i partnerske zemlje kao postrojbu visokih potencijala u raznim obučnim aktivnostima,” naglasio je ministar Buljević.

Marinko Karačić, Snimio Stjepan Brigljević