Postrojba koja privlači pozornost svojom izvrsnošću

“Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguranja, ili su pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u provedbi. A vi, pripadnici PZB-a, iz godine u godinu navikavate nas na izvrsnost i dokazujete da ste apsolutno dostojni svih epiteta kojima vas obasipaju u medijima. Vi ste jedan od simbola naših Oružanih snaga,” istaknuo je general Repinc na obljetnici

U zagrebačkoj je vojarni “Tuškanac” 3. rujna svečano obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne (PZB). Uz pripadnike postrojbe, proslavi su nazočili i brojni gosti, uključujući izaslanika predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Domagoja Juričića, izaslanika i zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnika Dragutina Repinca, ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnog generala Ivicu Kindera, pročelnicu Vojnog kabineta predsjednice Republike brigadnu generalicu Gordanu Garašić, umirovljene generale, kao i nekadašnje pripadnike Počasno-zaštitne bojne te postrojbi koje su joj prethodile.

Sljednica slavnih postrojbi
Goste je dočekao zapovjednik PZB-a brigadir Slobodan Kratohvil koji je kratkim obraćanjem otvorio prigodni program u sportskoj dvorani vojarne. Povjesnica, sadašnji ustroj i zadaće postrojbe prikazani su u desetominutnom filmu. Nakon uspostave hrvatske države, odnosno formiranja državnih institucija, 1990. je unutar SZUP-a MUP-a RH formiran VI. Odjel sa zadaćom zaštite i osiguranja štićenih osoba i objekata od posebne važnosti za nacionalnu sigurnost. Početkom 1992. kao sljednik ustrojen je Odjel za zaštitu predsjednika (OZZP), unutar SZUP-a MUP-a RH, postrojba koja je brojila oko 200 ljudi i kojoj je glavni cilj bila zaštita predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH. Činili su ga djelatnici MUP-a koji su radili u bivšem VI. odjelu (osiguranje objekata i osoba), dio djelatnika došao je iz specijalne postrojbe u Lučkom, a odluka je bila da se u postrojbu uključi i dio već proslavljenih pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi.
Od 1. travnja 1994. osniva se postrojba HV-a pod nazivom 1. hrvatski gardijski zbor, koji preuzima poslove OZZP-a, a kao njezin sastavni dio formira se i 1. hrvatski gardijski zdrug, tj. borbeni dio postrojbe. U sastav Zbora ulazi i postrojba s Pantovčaka koja se bavi protokolarno-ceremonijalnim radnjama, na Brijunima se ustrojava mornarička bojna, a formira se i obučni centar za pripadnike postrojbe na Gakovu i Kukavici. U 1. hrvatskom gardijskom zboru, kao višenamjenskoj postrojbi, sažeto je djelovanje raznih postrojbi za posebne namjene u sastavu Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova te više bojni s posebnim zadaćama, kao što je osiguranje predsjednika RH te druge sigurnosne zadaće na najvišoj državnoj razini. Jedna je od specifičnih zadaća postrojbi 1. hrvatskog gardijskog zbora obnašanje počasnih i ceremonijalnih radnji u suradnji s Državnim protokolom. 1. hrvatski gardijski zbor sudjelovao je u velikim operacijama za oslobađanje Hrvatske: Bljesku, Oluji, Maestralu, Južnom potezu. Zbog složenosti i težine zadaća u tim operacijama imao je, nažalost, znatan broj poginulih i ranjenih pripadnika. Početkom 2000., Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH te Odlukom ministra obrane i Zapovijedi načelnika GS OSRH dolazi do preustrojavanja te se 1. hrvatski gardijski zbor gasi, a 1. rujna 2000. formira se i ustrojava Počasno-zaštitna bojna (PZB) kao pristožerna postrojba OSRH.

Sprema, obuka, izgled, ophođenje…
Danas dužnosti postrojbe ostaju uglavnom jednake, s iznimkom osobnog osiguranja koje preuzimaju pripadnici civilne policije. PZB obavlja velik dio zadaća, od spomenutih osiguranja do izvanrednih zadaća vezanih uz rad Ureda predsjednice RH i GS OSRH. Velika se pozornost posvećuje usavršavanju pripadnika postrojbe, i to kroz vojnu i civilnu izobrazbu, kao i tjelesnoj spremnosti. Težište je na obuci iz pješačkog naoružanja s nastavom gađanja, a velika se pozornost pridaje izgledu i ophođenju svih pripadnika postrojbe.
Prema sadašnjem ustroju PZB-a, glavne su cjeline Zapovjednikova skupina i Zapovjedništvo, Počasna satnija, Zaštitna satnija, Satnija za osiguranje i Mornarička počasno-zaštitna satnija. Pripadnici postrojbe mogu se vidjeti na svim protokolarno-ceremonijalnim radnjama, dočeku i ispraćaju predsjednice RH, stranih predsjednika, premijera i ministara obrane, počasnim pozdravima, polaganjima vijenaca… Osim toga, pripadnici PZB-a u povijesnim odorama sudjeluju na svim vojnim hodočašćima te su potpora civilnim udrugama u provedbi svečanosti i proslava. Izrazito je atraktivan nastup pripadnika Počasne satnije prilikom izvedbe vojno-akrobatske ceremonije na raznim vojnim i civilnim svečanostima. Takav smo nastup vidjeli i na svečanosti prigodom 15. obljetnice postrojbe.
“Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguranja, ili su pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u provedbi. A vi, pripadnici PZB-a, iz godine u godinu navikavate nas na izvrsnost i dokazujete da ste apsolutno dostojni svih epiteta kojima vas obasipaju u medijima. Vi ste jedan od simbola naših Oružanih snaga,” istaknuo je general Repinc tijekom svečanosti.


Ustroj PZB-a
– Zapovjednikova skupina i Zapovjedništvo – uz zamjenika i prvog dočasnika,  spadaju S-ovi koji su “desna ruka” zapovjednika i brinu se o pripremi, organizaciji i potpori u izvršenju zadaća
– Počasna satnija – sudjeluje u protokolarno-ceremonijalnim radnjama, prilikom dočeka i ispraćaja predsjednice RH, stranih predsjednika, premijera i ministara obrane, prilikom počasnih pozdrava, polaganja vijenaca u posebnim prilikama
– Zaštitna satnija – vanjsko osiguranje štićenih objekata (Predsjednički dvori, Vila Prekrižje), prijavnice na ulazima u štićene objekte, osiguranje vojarne na Tuškancu 36
– Satnija za osiguranje – unutarnje osiguranje Predsjedničkih dvora, protudiverzijska zaštita na ulazima u objekte, sanitetsko-toksikološko osiguranje, prijevoz osoba
– Mornarička počasno-zaštitna satnija – poslovi osiguranja i zaštite štićenih osoba za vrijeme boravka u rezidencijama na Brijunima te protokolarno-ceremonijalne radnje.


Predsjednica RH u posjetu Počasno-zaštitnoj bojni
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u prigodi obljetnice pripadnike Počasno-zaštitne bojne u vojarni “Tuškanac”. U pratnji Predsjednice bio je i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, a dočekao ih je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Slobodan Kratohvil.
Nakon pregleda postroja pripadnika Počasno-zaštitne bojne kojim je zapovijedao zapovjednik Počasne satnije natporučnik Zoran Benković, predsjednica Grabar-Kitarović i general Lovrić obišli su objekt Zapovjedništva Počasno-zaštitne bojne. U prostoriji za sastanke pogledali su desetominutni film o povijesti postrojbe te njezinu sadašnjem ustroju i zadaćama. Predstavljene su im sve aktivnosti Počasno-zaštitne bojne: one u službi zaštite i osiguranja, kao i one protokolarnog karaktera.


Domagoj Vlahović,
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske / Domagoj Opačak, Domagoj Vlahović, Branimir Gaćina-Bilin