Pouzdan saveznik i dodana vrijednost NATO saveza

“Zajedno s našim saveznicima nastavljamo ispunjavati ideal cjelovite i slobodne Europe, Europe koja živi u miru,” poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Središnja proslava obilježavanja desete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO savez održana je 29. ožujka, a tim su se povodom u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu okupili najviši državni dužnosnici i brojni uzvanici. Domaćini svečanosti bili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a proslavi jubileja nazočili su potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michael R. Turner, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom MORH-a i OSRH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i predstavnici Vojnodiplomatskog zbora u RH te članovi Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravio Miroslav Tuđman, koji je istaknuo zadovoljstvo i ponos zbog svih dosadašnjih uspjeha Republike Hrvatske u NATO-u. Predsjednica Republike u svojem je obraćanju naglasila kako je Hrvatska u proteklom desetljeću članstva bila nova i dodana vrijednost NATO saveza, pridonoseći novom poretku i odlučnosti u promicanju ideala koji zajednički euroatlantski prostor vode u bolju budućnost. Podsjetila je kako se danas potrebno prisjetiti svih hrvatskih branitelja, koji su svojom hrabrošću, srčanošću i profesionalnošću postavili temelje modernih Oružanih snaga RH. Zahvalila je i svim pripadnicima Oružanih snaga, koji spremno izvršavaju svoje zadaće u Hrvatskoj i inozemstvu. “Zajedno s našim saveznicima nastavljamo ispunjavati ideal cjelovite i slobodne Europe, Europe koja živi u miru,” poručila je Predsjednica.

Predsjednik Hrvatskog sabora rekao je kako se Hrvatska u deset godina članstva dokazala kao pouzdana i solidarna članica ne samo među saveznicima nego i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluje u misijama. “Naša je dodana vrijednost i zalaganje za politiku otvorenih vrata i proširenje na područje jugoistočne Europe, kako bi i ono postalo područje mira, sigurnosti, stabilnosti,” istaknuo je Gordan Jandroković te podsjetio kako je Hrvatska među prvima ratificirala pristupne pregovore za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Predsjednik Vlade ocijenio je kako se Hrvatska pokazala kao pouzdan saveznik i najavio da će nastaviti s tom politikom. “To je dobro za našu sigurnost i naš doprinos sigurnosti ovog područja i globalno,” zaključio je Andrej Plenković. Potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a rekao je kako je hrvatsko članstvo i iskustvo u NATO savezu pozitivan primjer svim budućim članicama Saveza.

Ministar Krstičević istaknuo je ulogu hrvatskih vojnika u misijama NATO-a. “Hrvatski je vojnik cijenjen i poštovan. Mi smo ambasadori i jamac mira i sigurnosti Hrvatske,” zaključio je. Tom je prigodom predstavljena marka koju je izdala Hrvatska pošta povodom 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO te prikazan film Ministarstva obrane “Deset godina Republike Hrvatske u NATO savezu”. U sklopu prigodnog programa nastupili su Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Jazz orkestar Hrvatske vojske.


 

Koncertom Jazz orkestra Hrvatske vojske i prigodnom svečanošću u sjedištu NATO-a u Bruxellesu 22. ožujka službeno je počelo obilježavanje 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO savez. Jazz orkestru Hrvatske vojske bio je to prvi nastup u Bruxellesu u sjedištu NATO-a. Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov.

Doris Ravlić

snimio Mladen Čobanović