Povratak operativnih vojnih snaga u Ploče

“Pitanja sigurnosti i pitanja razvoja sredine dio su iste priče, ona nisu suprotstavljena i treba ih povezati,” rekao je ministar Krstičević, ističući kako su Ploče strateška točka u kojoj moramo imati operativne snage i kako je ulaganje i opremanje odabranih vojnih nekretnina na području Ploča prioritet. Na kraju je naglasio: “Očekujem da sljedeće godine imamo postrojbu u Pločama”

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvima posjetili su 17. ožujka vojne objekte u gradu Pločama.
Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća u vojarni “Neretva” u spomen na poginule pripadnike HRM-a, ministar Krstičević obišao je vojarne “Neretva”, “Sidrište”, skladišni kompleks “Tatinje”, a u Zapovjedništu Odsjeka PB-a Jug nazočio je prezentaciji o stanju vojnih nekretnina na tom području koju je održao domaćin zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović.
MORH je od 2005. lokalnoj upravi i DUUDI-ju predao na upravljanje i raspolaganje deset vojnih objekata, odnosno ukupno oko 450 000 kvadratnih metara, dok tri objekta namjerava zadržati i u njih dalje ulagati, čime će se poboljšati situacija na velikom, strateški vrlo bitnom prostoru od Splita do rta Oštro.
Istaknuvši u uvodu nužnost vraćanja dostojanstva hrvatskim vojnicima, kao i trajnu potrebu očuvanja sjećanja na hrvatske branitelje, ministar je naglasio kako Ministarstvo obrane ne želi i neće kočiti razvoj lokalne zajednice, nego je zajednički interes svih, a pogotovo obveza Vlade, graditi uvjete za bolju i prosperitetniju domovinu. “Pitanja sigurnosti i pitanja razvoja sredine dio su iste priče, ona nisu suprotstavljena i treba ih povezati,” rekao je ministar, ističući kako su Ploče strateška točka u kojoj moramo imati operativne snage te kako je ulaganje i opremanje odabranih vojnih nekretnina na području Ploča prioritet. “Očekujem da sljedeće godine imamo postrojbu u Pločama,” rekao je ministar  te dodao kako se time osiguravaju i brojna radna mjesta te podupire gospodarski razvoj.
General Šundov pohvalio je napore HRM-a na očuvanju vojnih nekretnina te naglasio važnost vojarne “Neretva” u razvoju novih sposobnosti i HRM-a i pričuvnih postrojbi OSRH, a mogu biti i u funkciji protupožarnim snagama i policiji.
Ministar Krstičević sastao se tijekom posjeta sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnikom Ploča Krešimirom Vejićem. Tom je prigodom ministar naglasio kako su MORH i regionalna i lokalna samouprava u partnerskom odnosu te da su razvoj i sigurnost zajednički interesi. 


Ministar Krstičević obišao vojarnu u Sinju
Nakon posjeta Pločama, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov posjetili su istog dana Sinj te obišli vojarnu na kojoj se obavljaju građevinski radovi. Ministar je nakon obilaska izrazio zadovoljstvo učinjenim na području vojarne koja će, kad bude dovršena, omogućiti smještaj postrojbi te će i znatno olakšati život brojnim pripadnicima Oružanih snaga iz sinjskog kraja koji na posao svakodnevno putuju autobusima.
Projekt adaptacije sinjske vojarne dio je šireg plana poboljšanja uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, kojim se, među ostalim, u hrvatske gradove vraćaju pripadnici OSRH, gdje su i prije tradicionalno bili raspoređeni.
“U planu za ovu godinu je vraćanje vojske u Sinj i Vukovar. To ćemo i realizirati. Tražim od Oružanih snaga i predstavnika MORH-a racionalna rješenja kojima će se s optimalnim sredstvima ostvariti zadani ciljevi,” rekao je ministar Krstičević.
“Radovi započeti u Sinju obavljaju se sukladno dinamici i hrvatska vojska stiže u Sinj u planiranom roku,” rekao je general Šundov.


Lada Puljizević, Foto: Josip Kopi