Predstavljena Eskadrila borbenih aviona

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić izrazio je zadovoljstvo zbog kompletiranja Eskadrile borbenih aviona. Naglasio je važnu ulogu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nadzoru, zaštiti i očuvanju zračnog prostora Republike Hrvatske, kao i NATO saveza čija je ponosna članica

U 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni “Pukovnik Marko Živković” predstavljena je 22. srpnja Eskadrila borbenih aviona iz njezina sastava. Predstavljanju je nazočio načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik NATO-ovih zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi (NATO AIRCOM USAFE) general zbora Frank Gorenc, zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Dražen Ščuri i drugi vojni dužnosnici.
Zadnji je, 12. borbeni avion MiG-21 završio 16. srpnja sva ispitivanja i probne letove te je utvrđeno da je potpuno ispravan i spreman za primopredaju HRZ-u i PZO-u na operativnu uporabu. Tako je kompletirana eskadrila MiG-21 te u potpunosti završen remont, produljen životni vijek i izvršene nadogradnje borbenih aviona.
“Hrvatsko je ratno zrakoplovstvo malo, ali efikasno. Posjedujemo remontirane MiG-21 koji su spremni izvršavati svoje zadaće te efikasne radarske sustave. Naše su zračne snage angažirane 24 sata dnevno, pomažu civilnim institucijama u gašenju požara, aktivno sudjeluju u hitnom medicinskom prevoženju te u akcijama traganja i spašavanja,” istaknuo je general Lovrić.
 Dodao je kako su Oružane snage zadovoljne provedenim remontom. “Naš je stav bio da zrakoplovi prije ulaska u operativnu uporabu moraju biti potpuno spremni i ispravni i na tome se inzistiralo kod svake primopredaje. Eskadrila je sad kompletna i iznimno je važno da imamo potpunu borbenu spremnost,” zaključio je general Lovrić.
 General Frank Gorenc izrazio je zadovoljstvo posjetom Oružanim snagama RH i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te suradnjom s hrvatskim kolegama, a potom je i sjeo u pilotsku kabinu aviona MiG-21.
Pilot aviona MiG-21 pukovnik Stanko Hrženjak rekao je da su piloti zadovoljni završenim remontom te da je planirana i skorašnja obuka dvojice novih pilota za letenje na tim avionima.
 U sklopu predstavljanja Eskadrile održana je i pokazna vježba Air policinga prema kojoj su nadležne NATO-ove strukture upozorile dežurni par hrvatskih MiG-ova da je jedan zrakoplov neovlašteno ušao u hrvatski zračni prostor. Tu je ulogu dobio hrvatski zrakoplov Pilatus PC-M9 iz sastava Eskadrile aviona 93. zb HRZ-a i PZO-a. Odmah nakon dojave MiG-ovi su krenuli u presretanje te ga potom prislili na slijetanje. Uvježbavanje je prikazalo djelovanje u stvarnim uvjetima u skladu s NATO-ovim procedurama. Procedure u integriranom scenariju uvježbavali su piloti dežurnog borbenog dvojca i časnici za navođenje koji se nalaze u Središtu za nadzor zračnog prostora, a snage HRZ-a i PZO-a koje provode uvježbavanje operativno su dodijeljene CAOC TJ-u (Combined Air Operations Centre Torrejón), iz Torrejóna, Španjolska. Nakon uvježbavanja uslijedio je prelet triju aviona MiG-21 koji uvježbavaju postroj za svečani mimohod 4. kolovoza u Zagrebu.
Republika Hrvatska donijela je krajem 2012. odluku o zadržavanju sposobnosti samostalne kontrole nacionalnog zračnog prostora, a u skladu s navedenim i zbog nedostatka financijskih sredstava, odlučeno je da se pitanje Eskadrile borbenih aviona kratkoročno riješi tako što će se postojeći avioni MiG-21 remontirati. Ministarstvo obrane RH sklopilo je 9. srpnja 2013. s ukrajinskom tvrtkom Ukrspecexport Ugovor o kupnji i remontu 12 borbenih aviona (sedam hrvatskih tipa MiG-21 i pet kupljenih od ukrajinske strane) u iznosu od oko 133 milijuna kuna. Ministarstvo obrane ukrajinskoj će strani za kašnjenje u isporuci za svaki pojedinačni avion obračunati maksimalan iznos ugovorenih penala.
Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja aviona koji su prošli sva testiranja i predani su HRZ-u i PZO-u na operativnu uporabu, ukrajinska je strana dala jamstvo od 24 mjeseca za izvedene radove.


“Mala ste i snažna zemlja s velikim kapacitetima i sposobnostima, članica ste NATO-a i vjerodostojan partner. Hrvatski piloti sudjeluju i u obukama za mirovne misije i jako smo zadovoljni vašim angažmanom,” istaknuo je zapovjednik NATO-ovih zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi (NATO AIRCOM USAFE) general zbora Frank Gorenc.


OJI, snimio: Stjepan Brigljević