Preduputna obuka

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu provedena je od 22. do 29. ožujka preduputna obuka kandidata za NEP/medicinski tim/KIS 1. HRVCON-a eVA BG-HUN.

Polaznici su bili pripadnici prvog hrvatskog kontingenta koji se upućuje na aktivnost u Mađarsku. Težište je stavljeno na razvoj vještina i sposobnosti kako bi se smanjili sigurnosni rizici za ljudstvo, opremu i MTS te osigurala visoka razina profesionalnosti u svrhu uspješnog izvršenja dodijeljene misije te primjerenog predstavljanja OSRH u međunarodnom okružju. Cilj je bio pripremiti polaznike za život i rad u specifičnim uvjetima koji se očekuju tijekom sudjelovanja u aktivnosti Ojačana budnost NATO-a u Mađarskoj 2022./ 2023.

Obuci je pristupilo 14 polaznika. Na samom početku voditelj ih je upoznao s uvjetima života i rada u vojarni “123. brigade HV” te sadržajem i dinamikom provedbe obuke. Drugog je dana provedena obuka iz improviziranih eksplozivnih naprava, a potom su kandidati podijeljeni u dvije skupine. Prvu su činili pripadnici NEP-a i KIS-a, a drugu pripadnici medicinskog tima.

Trećeg je dana provedena obuka iz sigurne i terenske vožnje te obuka na simulatoru prevrtanja, koje su proveli instruktori Odsjeka za obuku i doktrinu prometne službe. Slijedili su sadržaji Obavještajno-sigurnosna priprema te Prikupljanje i distribucija naučenih lekcija. Polaznici su idućeg dana na strelištu “Novo Selo” proveli pripremno gađanje osobnim naoružanjem.

Zadnjeg je dana s pripadnicima NEP-a provedena obuka iz materijalno-financijskog poslovanja, a pripadnici medicinskog osoblja i KIS-a provodili su pripremne radnje za ocjenjivanje spremnosti.

Polaznicima su bili osigurani uvjeti za polaganje zahtijevanih ADL tečajeva te je izvršena procjena psihičke borbene spremnosti kako bi u cijelosti bili spremni za samoocjenjivanje, koje je 29. ožujka proveo ocjenjivački tim ZzP-a, a slijedi ocjenjivanje borbene spremnosti na vojnom poligonu “Josip Jović”.

Pukovnik Ante Jažić istaknuo je kvalitetu provedene obuke. Narednik Tomislav Cerčić rekao je kako je provedena u skladu s potrebama, ovisno o poziciji u misiji. Stožerna narednica Lidija Lukša pohvalila je predavače i instruktore, naglasivši: “Sve je bilo pravodobno osigurano, a uvjeti tijekom provedbe obuke, kao i smještaj bili su izvrsni.”

Tekst: Ivica Kordić

Foto: Goran Mažar