Preduputna obuka za pripadnike Zapovjedništva za potporu

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu proveden je od 9. do 20. prosinca specijalistički dio preduputne obuke pripadnika Nacionalnog elementa potpore (NEP) za sudjelovanje u misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu u sastavu 12. hrvatskog kontingenta (HRVCON).

Cilj preduputne obuke bio je pripremiti pripadnike ZzP-a za život i rad u specifičnim (zemljišnim, klimatskim, sigurnosnim i drugim) uvjetima koji se očekuju tijekom sudjelovanja u misiji te razvojem vještina i sposobnosti smanjiti sigurnosne rizike za ljudstvo, opremu i MTS (MI), kao i osigurati visoku razinu profesionalnosti u svrhu uspješnog izvršenja dodijeljene zadaće te primjerenog predstavljanja OSRH u međunarodnom okružju.

Prema riječima voditelja obuke pukovnika Ivice Kordića, obuku je završilo deset kandidata, koji su pokazali iznimnu motiviranost i zalaganje. Instruktori i predavači maksimalno su iskoristili kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju kako bi polaznici osvježili znanja. Uvjeti u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi s pripadajućim strelištem i vježbalištima te infrastrukturom omogućili su kvalitetnu provedbu obuke.

Polaznik obuke skupnik Stanko Mijatović izjavio je: “U dva tjedna imali smo priliku utvrditi znanja, ali i naučiti puno specifičnih stvari vezanih uz izvršavanje zadaća u području operacije. Zadovoljan sam uvjetima provedbe obuke, posebno radom instruktora. Obuka je organizirana tako da dobijemo jasnu sliku o tome što se od svakoga od nas očekuje u području operacije, a potom nas se poučava o načinima pravilnog izvršavanja pojedinih zadaća, bilo da je riječ o zaštiti snaga ili strukovnom dijelu rada Nacionalnog elementa potpore. Najvrednija saznanja dobili smo od prethodnika, pripadnika NEP-a 10. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora.” 

Polaznike je 18. prosinca obišao zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović, koji je izrazio zadovoljstvo uvjetima i načinom provedbe obuke.

 Tekst i foto: Antun Mandić