Prezentacija protupožarne sezone

”Zaključili smo kako je potrebna jača koordinacija i čvršće partnerstvo svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti koji su vrlo važni za borbu sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama,” rekao je ministar Damir Krstičević dodavši kako je najznačajniji iskorak i poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu upravo novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu….

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nazočili su 20. kolovoza u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama prezentaciji dosadašnjeg tijeka ovogodišnje protupožarne sezone. Zapovjedništvo su obišli i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan te zapovjednik vojnih snaga OVZ-a u Divuljama brigadir Robert Suntešić. Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama započelo je s radom 1. lipnja ove godine, a sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo zbog načina funkcioniranja Zapovjedništva te rezultatima koje su do sada ostvarili.
“Mislim da danas možemo rezimirati kako smo uistinu naučili lekcije iz 2017. godine, zahvaljujući trudu i radu te kvalitetnoj suradnji s lokalnom samoupravom. Napravili smo goleme iskorake, a i vremenski su uvjeti pridonijeli manjem broju požara. No to nije ključno; ključno je to da je vidno poboljšana koordinacija svih potrebnih aktera, na puno veći stupanj digli smo elemente koordinacije, sinergije i integracije svih dionika,” rekao je Plenković i dodao: “Učinit ćemo sve da i ostatak ovih vrućih tjedana koji su pred nama prođu s ovako niskim intenzitetom požara kao što je to bilo i do sada, čestitam svima na požrtvovnosti i hrabrosti prilikom gašenja požara.”
”Operativno vatrogasno zapovjedništvo pokazalo je sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara,” naglasio je ministar Krstičević i dodao kako je preventivni nadzor i djelovanje ovog situacijskog središta, odnosno cijelog sustava domovinske sigurnosti, bitno utjecao na smanjeni broj požara.
“Prošlogodišnja sezona bila je zasigurno najteža i najgora u povijesti suvremene Hrvatske, nakon čega je napravljena opsežna raščlamba gdje su uočeni određeni nedostaci sustava. Zaključili smo kako je potrebna jača koordinacija i čvršće partnerstvo svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti koji su vrlo važni za borbu sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama,” rekao je ministar Krstičević. Istaknuo je kako je najznačajniji iskorak i poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu upravo novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.
“Tu zajedno rade vatrogasci, hitne medicinske službe, djelatnici Gorske službe spašavanja, policija i vojska, a prvi je put korišten i tim s vojnim besposadnim letjelicama za izviđanje i nadzor iz zraka. Zapovjednici i voditelji imaju prenesene ovlasti za hitno djelovanje i odlučivanje po dojavi o novom požaru. Nakon uočavanja ili dojave o požaru, bitno se skraćuje vrijeme intervencije, ne treba se tražiti odobrenje od Zagreba i čekati administrativne odluke, ” rekao je Krstičević te zahvalio svim vatrogascima, vojnicima, policajcima, medicinskim djelatnicima i ostalim javnim i dobrovoljnim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti na angažmanu.
Kako cijeli sustav u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni funkcionira bolje, slaže se i ministar Božinović.
“Bilježimo smanjeni broj požara za otprilike 75 posto, a opožarene površine u odnosu na prošlu godinu smanjene su za 98 posto. Jedna je od ključnih razlika zapravo ono što nam mora postati konstanta, a to je da se sustav priprema 365 dana za protupožarnu sezonu i onda rezultati ne bi trebali izostati,” kazao je Božinović.
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako je uspostavom OVZ-a u Divuljama značajno poboljšana komunikacija što je omogućilo kvalitetniju razmjenu informacija: “To nam je omogućilo lakše i brže donošenje odluka na svim razinama, mogućnost praćenja požara i putem aplikacija što na kraju dovodi do bržih i kvalitetnijih, odnosno efikasnijih intervencija.”
Brigadni general Krešo Tuškan kazao je kako su Oružane snage Republike Hrvatske ove godine pružile pomoć u gašenju požara kroz stacionarno i mobilno izviđanje u sinergiji s ostalim sastavnicama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva.

Jelena Jakšić
Foto: Mladen Čobanović