Prezentacija prvog Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti

Na Hrvatskom vojnom učilištu održana je 3. sjednica Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti. Prezentacija završnog Nacrta očekuje se u lipnju, a usvajanje dokumenta u Hrvatskom saboru u srpnju ove godine… Dokument će se temeljiti na značajnim promjenama u paradigmi sigurnosti koje su nastupile od 2002. kad je usvojena zadnja Strategija nacionalne sigurnosti, kao i na suvremenom poimanju sigurnosti i sigurnosnog sustava…

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je 7. ožujka 3. sjednica Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti. Povjerenstvo je osnovano odlukom Vlade Republike Hrvatske 3. studenog 2016., a u njega su delegirani kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice RH, sigurnosno-obavještajnog sustava RH i drugih tijela. Sjednicom je predsjedao nositelj izrade Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, a sudjelovali su i savjetnica Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi.
U fokusu sjednice bila je prezentacija prvog Nacrta prijedloga strategije koju je iznio ministar Krstičević. Prezentacija završnog Nacrta očekuje se u lipnju, a usvajanje dokumenta u Hrvatskom saboru u srpnju ove godine. Dokument će se temeljiti na značajnim promjenama u paradigmi sigurnosti koje su nastupile od 2002. kad je usvojena zadnja Strategija nacionalne sigurnosti, kao i na suvremenom poimanju sigurnosti i sigurnosnog sustava. U skladu s tim, promijenjen je i pristup izradi nove strategije, i to po sadržaju, strukturi i nositeljima. Nadalje, nova strategija nacionalne sigurnosti definirat će i razvoj koncepta domovinske sigurnosti te s njim povezanog zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Na izradi strateških dokumenata angažirano je oko 150 osoba: od ministara, savjetnika, pomoćnika ministara, državnih tajnika, ravnatelja agencija, sveučilišnih profesora, novinara i drugih stručnjaka. Uključeni su u izradu kao članovi Povjerenstva ili radnih skupina sukladno svojim sektorima, područjima interesa ili znanstvenim kompetencijama. Cijeli proces prate i gotovo sva ministarstva.

“Iznimno nam je stalo da se u raspravu uključi cjelokupna zainteresirana javnost, oporba i općenito svi oni koji mogu pridonijeti kvaliteti i suvremenim rješenjima u području nacionalne i domovinske sigurnosti Republike Hrvatske. Za sve nas važno je da dokumenti koje ćemo predložiti Hrvatskom saboru na usvajanje budu što kvalitetniji i, što je važno, ostvarivi. Nacionalna sigurnost stvar je nacionalnog interesa Hrvatske i svih njezinih građana!” rekao je ministar Krstičević u izjavi za medije nakon sjednice.
Od osnivanja Povjerenstva intenzivno se radi na pripremi strateških dokumenata: strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Današnji sastanak treći je po redu sastanak Povjerenstva, uz koje su također održane i tri radionice radnih skupina za izradu nacrta prijedloga tih strateških dokumenata. Cjelokupan proces izrade dokumenata prožet je i nizom svakodnevnih ciljanih sastanaka i konzultacija.
Proces izrade odvija se prema planiranoj dinamici, a u skladu s najavama i uzimajući u obzir kompleksnost procesa i velik interes javnosti, planirano je da će dokumenti do kraja travnja i tijekom svibnja biti raspoloživi i za javnu raspravu te e-savjetovanje. Dat će se tako mogućnost referiranja, kritika i sugestija svima koji smatraju da njihova promišljanja mogu poboljšati navedene strateške dokumente.

Domagoj Vlahović, Foto: Tomislav Brandt