Prijatelji i partneri s istim prioritetima i vrijednostima

Ministri Damir Krstičević i Annegret Kramp-Karrenbauer najavili su održavanje konferencije ministara obrane Europske unije u lipnju 2020. u Splitu, čija će ključna tema biti transatlantske veze i suradnja Europske unije i NATO-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se 1. prosinca 2019. godine u Splitu s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se 1. prosinca u Splitu s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer.

To je prvi službeni sastanak ministra Krstičevića s novom njemačkom ministricom u Hrvatskoj, kojim je potvrđena izvrsna suradnja Hrvatske i Njemačke u području obrane i sigurnosti.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u splitskoj zračnoj luci, ministri su s izaslanstvima održali bilateralni sastanak na kojem je potvrđeno prijateljstvo i partnerstvo Hrvatske i Njemačke, izvrsna suradnja njihovih vojski u misijama i operacijama te potpora proširenju Europske unije zemljama jugoistoka Europe.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo susretom. Istaknuo je da je Njemačka najvažniji europski partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti te kako će Hrvatska i Njemačka nastaviti pridonositi izgradnji Europske unije. “Dijelimo iste prioritete i europske vrijednosti. Pravi smo prijatelji i partneri,” rekao je.

Ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila je ministru Krstičeviću na srdačnoj dobrodošlici i izrazila zadovoljstvo susretom u Hrvatskom. “Ovo je pravi susret prijatelja s prijateljem i drago mi je što sam ovdje. Imam puno kolega ministara, ali mogu reći da je ministar Krstičević u kratko vrijeme postao pravi prijatelj. Njemačku i Hrvatsku veže izvrsna suradnja i partnerstvo, zajedno smo u Afganistanu, na Kosovu, od 2020. godine ponovno u Litvi. Hrvatski vojnici važni su partneri njemačkim vojnicima u misijama. Imaju vrijedna iskustva i možemo od njih puno toga naučiti,” istaknula je.

“Također, znamo da je Hrvatska platila visoku cijenu za svoju slobodu i zato ima posebnu ulogu za stabilnost u regiji,” naglasila je.

Ministrica je također dala potporu proširenju Europske unije i istaknula kako smatra pogrešnim odluku što je blokiran početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na sastanku se naglasilo i kako Hrvatska i Njemačka ostvaruju izvrsnu suradnju u okviru NATO-a i Europske unije te su ministri Krstičević i Kramp-Karrenbauer najavili održavanje konferencije ministara obrane Europske unije u lipnju 2020. u Splitu. Transatlantske veze i suradnja Europske unije i NATO-a bit će ključna tema konferencije, koju će organizirati Hrvatska i Njemačka, pri završetku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i uoči njemačkog predsjedanja u lipnju 2020. godine.

Sastanku su nazočili predstavnici njemačkog Saveznog parlamenta i predstavnici Hrvatskog sabora.

OJI

Foto: Tomislav Brandt