Pripadnici 4. HRVCON-a na obilježavanju Dana 15. Giżycke mehanizirane brigade

Pripadnici 4. HRVCON-a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (NATO eFPBG-POL) predvođeni zapovjednikom bojnikom Predragom Srđenovićem sudjelovali su 12. srpnja na obilježavanju 25. obljetnice 15. Giżycke mehanizirane brigade, u čijem je sastavu Borbena grupa – Poljska. Uz zapovjednika, obilježavanju je nazočilo i dvadeset pripadnika u postroju koji je vodio zapovjednik 1. voda 4. HRVCON-a satnik Ivica Mesić; posada sa SVLR-om Vulkan 122 mm i dva pripadnika kontingenta koja su predstavila osobno naoružanje pripadnika Hrvatske vojske.

Bojnik Srđenović istaknuo je kako je počašćen sudjelovanjem na središnjoj svečanosti, tijekom koje su prikazane zavidne sposobnosti 15. mehanizirane brigade, koju čini i Borbena grupa – Poljska, čiji je sastavni dio i Hrvatska. “Hrvatska vojska još se jednom pokazala kao ravnopravan partner saveznicama. Naši su pripadnici dostojanstveno i s ponosom predstavili Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Predstavljena je hrvatska odora, oprema i naoružanje, kao i naše glavno oružje – SVLR Vulkan 122 mm,” rekao je.

NATO-ova aktivnost ojačane prednje prisutnosti na istočnim granicama Saveza usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području. Savez time pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koja je pridodana 15. Giżyckoj mehaniziranoj brigadi OS-a Republike Poljske. Osnovna je zadaća Borbene grupe – Poljska zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti saveznica koje sudjeluju u navedenoj aktivnosti.

Tekst i foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA