Pripadnici 5. HRVCON-a u Poljskoj proveli gađanje osobnim naoružanjem

Pripadnici 5. HRVCON-a iz sastave Borbene grupe – Poljska (BGP) koji se nalaze u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) proveli su 12. studenog 2019. na vojnom poligonu ”Bemowo Piskie“  pripremno gađanje iz osobnog pješačkog naoružanja. Uz hrvatske vojnike na gađanju su sudjelovali i pripadnici američkih i rumunjskih oružanih snaga iz sastava BGP-a. Neki od pripadnika prvi su put imali priliku isprobati hrvatsko oružje, puške VHS 1 i 2, puškostrojnicu PKT te samokres HS-9.

Provedena aktivnost planirana je obuka 5. HRVCON-a, a zajedničko uvježbavanje s pripadnicima partnerskih zemalja pridonosi boljem međusobnom upoznavanju te povećavanju interoperabilnosti među saveznicima na pojedinačnoj razini.

Uz gađanja tjedan su obilježile i druge aktivnosti. Pripadnici hrvatskog kontingenta sudjelovali su 11. studenog  na Utrci neovisnosti u Varšavi kojim se obilježava 101 godina poljske neovisnosti. S pripadnicima Borbene grupe uz gotovo dvadeset tisuća sudionika manifestacije otrčali su deset kilometara dugu dionicu. Istog je dana obilježen i američki Dan veterana u sklopu kojeg je organizirana i  zajednička tjelovježba za pripadnike Borbene grupe. Tom prigodom pripadnicima se obratio zapovjednik Borbene grupe pukovnik Mark P. O’Neill koji je poručio: ”Prisjetimo se i pozdravimo sve koji su izgubili svoje živote izvršavajući zadaće i dajmo potporu svima koji ih izvršavaju i danas.”

Tekst ČOJI 5.HRVCON, foto: ČOJI/Facebook eFP