Pripadnici GOMBR-a na međunarodnom natjecanju desetina u Sloveniji

Desetina iz sastava GOMBR-a sudjelovala je od 9. do 11. listopada u Sloveniji na međunarodnom natjecanju za najbolju desetinu. Natjecanje je organizirano kako bi provjerilo tjelesnu i mentalnu snagu pojedinca, ali i skupine, temeljne vojničke vještine, skupne zadaće te osjećaj pripadnosti postrojbi. Temeljna svrha bila je provjeriti i usporediti navedene vještine u međunarodnom okruženju te ojačati suradnju i partnerstvo na najnižim taktičkim razinama.

Na natjecanju su osim hrvatske desetine sudjelovali i desetina iz sastava američke vojske – NG Colorado te osam slovenskih desetina među kojima su bili i pobjednici natjecanja 132gorski puk (132. GORP) Slovenske vojske.

Hrvatska desetina osvojila je 4. mjesto u ozbiljnoj konkurenciji, tako da su iza njih ostale neke od zaista dobro pripremljenih postrojbi Slovenske vojske. 

Natjecanje je provedeno u disciplinama: guranje BOV-a Patria na udaljenosti od 50 metara, bacanje ručne bombe, repelling, prelazak prepreka – taktička popuna postrojbe, gađanje pješačkim naoružanjem, zaustavljanje krvarenja i CASAVAC, test borbene spremnosti, prelazak vodene prepreke, rješavanje zadataka iz vođenja.

Teren je bio zahtjevan, tako da se  prelazila ne samo velika udaljenost nego se svladavala i velika relativna nadmorska visina – 1400 m RNV na udaljenosti od otprilike 10 km. Plivalo se u jezeru u kojem je temperatura vode bila 5 stupnjeva.

Vođa hrvatskog tima bio je narednik Josip Ilijević koji je svojim iskustvom i sposobnostima vođenja te dobrim taktiziranjem savjetovao zapovjednika desetine te ih u konačnici i doveo do ostvarenja dobrog rezultata.

OJI