Pripadnici operacije KFOR na misi u Janjevu

Misi u župnoj crkvi svetog Nikole u Janjevu koju je 15. rujna predvodio biskup Prizrensko-prištinske biskupije mons. Dodë Gjergji uz koncelebriranje domaćeg župnika don Mate Palića nazočili su zapovjednik KFOR-a general-bojnik Lorenzo D’Addario i njegov zamjenik brigadni general Reinhard Ruckenstuhl, pripadnici hrvatskog, talijanskog i portugalskog kontingenta te Hrvoje Šnajder, prvi tajnik Veleposlanstva RH u Republici Kosovu.

Nakon mise slijedila je zakuska i druženje s vjernicima. Riječ je o tradiciji koju nastavlja trenutačno 31. hrvatski kontingent u operaciji KFOR. Prije tog susreta, 11. kolovoza služena je u crkvi svetog Nikole misa kojoj je uz pripadnike HRVCON-a i vjernike župe također nazočio zapovjednik KFOR-a.

Zapovjednik 31. HRVCON-a brigadir Dražen Bartolac uručio je povodom tog događaja generalu D’Addariju i biskupu Gjergjiju knjige s posvetom. Spomenuti se susret dojmio generala D’Addarija, koji je izrazio želju za još jednim posjetom crkvi svetog Nikole u Janjevu i susretom s vjernicima župe, što je naposljetku i organizirano 15. rujna.

Mala hrvatska zajednica broji oko 200 župljana, a kroz njihove susrete s pripadnicima hrvatskog kontingenta ostvarene su donacije i humanitarni projekti ne samo hrvatskih kontingenata nego i mnogih drugih nacija sudionika KFOR-a koje su se na poticaj hrvatskih pripadnika rado odazivale različitim oblicima suradnje.

Tekst i foto: 31. HRVCON KFOR