Pripadnik 3. HRVCON-a eFPBG-USA na Tečaju preživljavanja u zimskim uvjetima

Na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” na sjeveroistoku Poljske proveden je od 19. do 23. studenog u organizaciji britanskog OS-a Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima (Cold Weather Operator Course). Polaznici su bili pripadnici svih sastavnica Borbene grupe Poljska (BGP), a 3. HRVCON eFPBG-USA predstavljao je skupnik Vladimir Čagalj.

Tečaj je obvezan za sve pripadnike britanske sastavnice BGP-a u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti koji se u Poljskoj nalaze tijekom zime.

Sukladno britanskoj doktrini o operacijama u zimskim uvjetima, otvoreni vojni sukobi u nekoj od brojnih svjetskih regija gdje prevladavaju zimski uvjeti (prema Köppenovoj klasifikaciji to je područje snježno-šumske, odnosno borealne klime), jedni su od najopasnijih koji se mogu razviti. Upravo je zato u britanskoj vojsci razvijen niz tečajeva na kojima se vojnici obučavaju za provedbu operacija u zimskim uvjetima. Jedan je od takvih i ovaj proveden u Poljskoj, gdje su zime pod utjecajem sibirske anticiklone hladne i oštre s olujnim vjetrovima te učestalim snježnim oborinama.

Tečaj se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Polaznici su prva dva dana usvajali u vojarni teorijska znanja koja su potom mogli primijeniti u terenskim uvjetima. Među ostalim, to je postavljanje šatora, izgradnja bivaka, uporaba kuhala, svjetiljki i grijača, pronalaženje hrane u prirodi i njezina priprema. Kako bi u realnim uvjetima praktično primijenili novostečena znanja, polaznici su tijekom topografske hodnje, služeći se isključivo kartom i kompasom, prešli više od 40 kilometara. Tijekom hodnje nosili su obveznu opremu mase oko 40 kg, koja se sastojala od osobnog naoružanja, standardne opreme, odore i svih njezinih dodataka namijenjenih za preživljavanje u zimskim uvjetima.

Polaznici su trebali izvršiti sve zadaće. Glavni cilj tečaja bio je podignuti svjesnost svakog od polaznika kako uvijek mora biti na oprezu kad su u pitanju zimski uvjeti ratovanja jer hladnoća smanjuje sposobnost za borbu. Onaj tko se bolje adaptira na hladnoću steći će prednost u odnosu na protivnika.

Treći hrvatski kontingent u sastavu je Borbene grupe Poljska u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, V. Čagalj