Prisegnuo 191 ročni vojnik

“Ovo nije posao, ovo je služenje državi 24 sata i kao takvi moramo biti primjer društvu i biti uzor svim novim generacijama ročnica i ročnika koji se odluče ići istim putem kao i vi. Ispred nas je vrijeme izazova, vrijeme opremanja i modernizacije HV-a,” poručio je 31. naraštaju ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ministar obrane Mario Banožić

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi 16. srpnja 2021. svečano je prisegnuo 31. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Domovini je prisegnuo 191 ročnik, među kojima je 29 žena, a ovo je treći naraštaj ročnika u 2021. godini, čija obuka traje od 2. srpnja do 27. kolovoza.

Svečanoj prisezi ročnika nazočio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sa suradnicima, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas i drugi.

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je ročnicima na upornosti pri svladavanju svih izazova koji su se pred njih tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja postavili.

Znanje i nove ideje

Obrativši se ročnicama i ročnicima u požeškoj vojarni, ministar obrane istaknuo je kako upravo oni kao buduće pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, imaju priliku nastaviti put izgradnje i jačanja Hrvatske vojske koji su hrvatski branitelji započeli prije 30 godina. Također, ministar je zahvalio i njihovim obiteljima na potpori koju su im dale tijekom provođenja obuke.

“Podsjećam, od onog trenutka kad se odlučite biti hrvatski vojnici, odora koju nosite, oznaka koju ćete nositi na njoj te zastava koju ćete gledati svako jutro, neka vam bude podsjetnik iz čega je i kako nastala Hrvatska vojska, na koji je način opremljena Hrvatska vojska i da je danas kao takva, iznimno cijenjena i priznata u svim mirovnim misijama i operacijama te zadaćama, koje obavlja na častan i pošten način,” rekao je ministar obrane.

“Ovo nije posao, ovo je služenje državi 24 sata i kao takvi, moramo biti primjer društvu i biti uzor svim novim generacijama ročnica i ročnika koji se odluče ići istim putem kao i vi. Ispred nas je vrijeme izazova, vrijeme opremanja i modernizacije HV-a,” rekao je ministar i dodao: “Na taj način, bit će lakše i razvijati se, a i HV i MORH stajat će iza vas u svakom trenutku. Vaša mladost, znanja koja sa sobom nosite i nove ideje potrebni su Hrvatskoj vojsci kako bi se pripremila i kako bi se nosila s izazovima budućnosti.”

Na kraju je ministar Banožić poručio kako je ove godine u planu primanje u sustav minimalno tri naraštaja dragovoljnih ročnika, odnosno oko tisuću ročnica i ročnika.

Nova znanja i vještine

Admiral Hranj čestitao je dragovoljnim ročnicima na prisezi koja je, kako kaže, svečani čin koji u svakom društvu ima poseban značaj te je od posebnog društvenog interesa.

“Mogli bismo reći da je prisega svojevrsni moralni ugovor između vas i države, kojim se obvezujete na profesionalno, predano i etično postupanje u izvršavanju svojih dužnosti, a što podrazumijeva i spremnost na žrtvu. Drago mi je i vjerujem da ovim činom potvrđujete svoje opredjeljenje da budete profesionalni vojnici,” poruka je admirala Hranja.

Od uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku je završilo 9843 ročnika, od toga 8495 muškaraca i 1348 žena.

Ročnik Luka Knežević iz Zagreba odlučio se na dragovoljno vojno osposobljavanje nakon završetka fakulteta ekonomije i financija u SAD-u: “U ova dva tjedna uvjerio sam se koliko je ovo jedno pozitivno iskustvo, upoznao sam perspektivne i pametne mlade ljude iz svih dijelova Lijepe Naše. Svi oni imaju svoje različite priče pa je samim time još bolji doživljaj biti u vojsci jer imamo osjećaj kolektiva.”

Ročnica Nikolina Knežević iz Posedarja magistrica je šumarstva i kako kaže, cilj joj je postati časnica Hrvatske vojske i časno služiti domovini.

“Na dragovoljno vojno osposobljavanje odlučila sam se iz znatiželje, imala sam želju steći nova znanja i vještine te pomicati vlastite granice, ali i iz ljubavi prema domovini,” rekla je ročnica Knežević.

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen