Projekt zamjene podmornica klase Walrus

(Ilustracija: Damen)

Švedska tvrtka Saab i njezin nizozemski partner Damen objavili su službene slike svojeg prijedloga za program zamjene podmornica klase Walrus nizozemske Kraljevske ratne mornarice. Nizozemskim novinama Telegraaf, čelnici dviju tvrtki prikazali su ilustracije i osnovnu projektnu dokumentaciju kao i prve pojedinosti o mogućnostima podmornice. Obje tvrtke rade na konceptu od potpisivanja zajedničkog sporazuma u siječnju 2015.
Nova generacija podmornica temeljit će se na Saabovoj izvoznoj inačici podmornica projekta A26 sa zračno-neovisnom propulzijom (AIP) koju tvrtka gradi za potrebe švedske mornarice. Direktori dviju tvrtki naglasili su da će modularni dizajn broda omogućiti nizozemskim tvrtkama implementaciju svoje opreme u novu klasu, kao i obnovu tijekom operativnog vijeka. Nadalje, lanser namijenjen specijalnim postrojbama, smješten pored torpednih cijevi u pramčanom dijelu, omogućio bi roniocima vodoravan otplov iz podmornice. Zahvaljujući promjeru od jednog i pol metra, cijev će biti dovoljnog opsega za lansiranje malih plovnih jedinica, s posadom i bez posade.
Nizozemsko ministarstvo obrane očekuje da će program zamjene podmornica klase Walrus koštati više od 2,5 milijardi eura. Dodjela ugovora o gradnji podmornica očekuje se tijekom 2021., a prva bi podmornica trebala biti dostavljena tijekom 2027. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ